Februari Challenge

De tweede challenge van het jaar wordt gelijk een bijzondere. De sportieve challenge is niet moeilijk, je hoeft alleen je ene been voor het andere te zetten en het aantal stappen gedurende de maand februari te registeren. Maar er is meer, ik zou het fijn vinden als je af en toe tijdens het wandelen het plastic in jouw omgeving opruimt. Gedurende de maand zullen er twee dagen zijn waarop ik, en hopelijk jij ook, de wijk intrek om plastic en blikjes op te ruimen. Ook ga ik proberen om mijn plasticverbruik drastisch naar beneden te brengen. Hierover in één van mijn volgende blogs meer.

Uiteraard is er voor de deelnemers aan de challenge weer een prijsje te winnen. Dit keer geef ik een cadeautje weg aan degene die de meeste stappen zet in februari en een cadeautje aan één van de overige deelnemers. Dus iedereen maakt kans en iedereen mag meedoen. Onderaan deze blog kun je terugvinden hoe je jezelf kan opgeven voor deze challenge. Doe jij deze maand mee?

De reden van deze challange
Afgelopen week keek ik de documentaire A Plastic Ocean op Netflix en werd nogmaals op de feiten gedrukt: als mensheid moeten we echt iets doen aan het plasticprobleem. Wist je dat er per jaar 311 miljoen ton nieuw plastic wordt geproduceerd, dat jaarlijks tussen de vijf en acht miljoen ton plastic in de oceaan belandt, dat er in een zeevogel soms 276 stukjes plastic worden gevonden en dat dat materiaal ook in onze voedselketen terechtkomt? Op alle stranden ter wereld wordt plastic aangetroffen. Microplastics zijn tot op 5.000 meter diepte gevonden en plastic flessen zijn gespot op dieptes van 3.500 meter.

Als je net als ik geheel plantaardig eet, dan krijg je nog altijd plastic binnen door het inademen van fijnstof, waarin allerlei microplastics zitten. Een gemiddeld huishouden genereert per jaar ongeveer twintig kilo huiselijk stof. Naar schatting bestaat zes kilo daarvan uit microplastics. Die wij dus de hele dag inademen met alle gevolgen van dien.

Door de degradatie en fragmentatie van plastics tot kleine deeltjes, kunnen er ook giftige stoffen uit de plastics vrijkomen. Ook nemen plastic deeltjes onderweg naar de zee allerlei giftige stoffen op uit riolen en vervuilde gebieden waar ze doorheen komen, waardoor het als het ware een soort giftige bommetjes worden. Deze stoffen komen weer vrij in het lichaam van het organisme dat het plastic opeet.

The Ocean Cleanup is één van de organisaties die actief is om de troep die wij gemaakt hebben weer op te ruimen. Want ook als we vandaag stoppen met het gebruik van plastic of op z’n minst er voor zorgen dat het niet in de natuur terecht komt dan blijft de plastic soep bestaan. Plastic is niet afbreekbaar en moet dus opgeruimd worden. Dus laten wij beginnen met onze eigen omgeving!

Op mijn website zul je regelmatig onder ‘lifestyle’ informatie terugvinden over natuurvriendelijke producten, maar ook nuttige informatie over het verkleinen van onze ecologische voetafdruk op onze mooie blauwe planeet. In de maand februari zal ik extra aandacht besteden aan plastic. Want ook als sporter gebruik je meer plastic dan je misschien denkt.

Schrijf je nu in voor de Challenge
Ik hoop dat ik je voldoende gemotiveerd heb om mee te doen aan de februari challenge. Zo ja, geef dat dan aan onder dit bericht op mijn website, Facebookpagina of Instagram. Ik zal dan vervolgens één keer per week een tussenstand publiceren (meest gelopen stappen tot moment van publicatie). Uiteraard kan ik dat alleen doen als jullie het aantal stappen aan mij doorgeven. Liefst met schermprintje van jouw app waarin je de stappen hebt bijgehouden.  Categorieën:Challenge, Lifestyle, sport

Tags: , , , , , , , , ,

2 replies

  1. Op welke wijze wil je het aantal stappen van februari ontvangen? Via de mail of?

    Like

  2. Een prima initiatief en ik ruim sinds januari ook in mijn omgeving de troep op. Krijg alle medewerking van de gemeente en zij zorgen voor afvoer van het materiaal. Via een app signaleer ik ook volle afvalbakken en groot afval en zij zorgen dat dit opgeruimd wordt binnen enkele dagen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: