Mark Schadenberg | Health Coach

Een tijdje geleden interviewde ik Mark Schadenberg voor Sweat and be Fit. Mark helpt anderen met het opbouwen van een plant-based levensstijl, is zelf veel in de sportschool te vinden en geeft je graag een kijkje in zijn leven via vlogs en blogs. Tijd om nader kennis met hem te maken.

Kun je in een paar zinnen jezelf introduceren aan de lezers van Sweat and be Fit?
‘Mijn naam is Mark Schadenberg, 32 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin Joyce Joan in Amsterdam. Van oorsprong kom ik uit het mooie en gezellige Brabant. Na 13,5 jaar bij defensie gewerkt te hebben als militair verpleegkundige besloot ik na zes missies mijn eigen missie te starten en dat is mensen coachen op stress management, verbeteren van slaap en het overgaan naar (meer) plantaardig eten. Zo ben ik samen met Leon Nan “Your plant-based coach” begonnen om mensen te kunnen begeleiden. Ik leg hierbij vanuit mijn rol als coach de focus vooral op een duurzame, plantaardige levensstijl en stressmanagement. Naast dit bedrijf ben ik ook erg actief op social media om mensen een kijkje te geven in mijn leven en andere te helpen.’

‘In mijn vrije tijd ben ik vaak te vinden in de bioscoop of ben ik bezig met het maken van vlogs, blogs en leuke dingen doen met Joyce. Zo mogen wij vaak nieuwe menu’s uitproberen en zijn wij op zoek naar leuke plant-based/vegan hotspots.’ 

Je doet fanatiek aan fitness. Hoe vaak sport je en hoe fanatiek?
‘Als kind ben ik begonnen met hockey. Toen ik bij defensie werkte, kwam fitness op mijn pad. Je moest als militair een grote borstkast hebben (had ik niet) en hard kunnen lopen (kon ik niet, haha). Vervolgens kwam ik al heel vroeg in aanmerking met Crossfit en heb ik dit ongeveer acht jaar uitgevoerd als sport. Helaas was ik mentaal altijd bezig met wat anderen van mij vonden en met resultaat. En ik voelde dat ik beter een andere sport kon gaan doen. Ik kreeg veel coaching klanten die na een fitness wedstrijd mentale struggles kregen of een voedingstoornis, iets wat heel erg heerst in de sport en wat ik enorm zonde vind. Daarom besloot ik in 2017 een fitnesswedstrijd te gaan doen om te ervaren hoe dit is en vooral wat er na een wedstrijd met je gebeurt! En ik kan je vertellen: DAMN, dat was even pittig!!’   

‘Ik sport op dit moment zes keer per week. Allemaal verschillende sporten omdat ik merk dat met deze afwisseling de belasting super is voor mijn lichaam. En omdat ik er zo plezier in blijf houden. Want na mijn fitnesswedstrijd ben ik erachter gekomen dat je leven niet moet draaien om sport en voeding, maar dat dit een aanvulling is om zo leuke dingen te kunnen en blijven doen.’

‘Mijn schema ziet er zo uit: Maandag -HIIT Strengt Training. Dinsdag – boks/cardio. Woensdag – Pilates. Donderdag – MMA/cardio. Vrijdag – Functional training. Zaterdag – Fitness/kracht.  De grootste winst die ik heb geboekt is om algemeen fit te zijn. Welke sport we ook gaan doen, ik heb het geluk dat ik het vaak ook nog aardig kan. Dit vindt Joyce frustrerend.’

Wat zou je nog willen bereiken?
‘Ik ga niet meer meedoen aan wedstrijden, omdat ik gemerkt heb dat het obsessief en egoïstisch gedrag met zich meebrengt. Bovendien heb je sneller kans op lichamelijke klachten en raak je snel geïsoleerd. Ik focus me nu op het bereiken van resultaat met mijn klanten. Ik vind het fantastisch om te zien hoe zij stappen maken en genieten van bewegen en gezond eten.’

Sinds wanneer ben je vegan? Ben je geheel vegan of eet je plantaardig?
‘In 2015 heb ik voor de luchtmacht een drieweekse survivaltraining gevolgd. Tijdens deze training, in extreme kou en sneeuw, heb ik frostbite opgelopen. Dit is bevriezing van je ledenmaten. Toen ik na het behalen van deze cursus/oefening weer bij een warme verwarming kwam, kreeg ik enorm pijn en blaren. Deze blaren veranderden in necrose (dood weefsel).’

‘Gelukkig leefde ik gezond en rookte ik niet, maar er was kans dat ik één van mijn tenen zou verliezen. De arts adviseerde mij om medicatie te gaan slikken. Ik was van mening dat er een andere oplossing moest zijn en ging mij verdiepen in de gezondheid en voeding. Hierdoor kwam ik in aanraking met plantaardig eten. Omdat je niet altijd zelf kunt kiezen wat je kan eten is het lastig om bij defensie volledig plantaardig eten. En niet eten is zorgen dat je mogelijk jezelf en anderen in gevaar brengt.’

‘Tijdens mijn fitnesswedstrijd besloot ik goed te luisteren naar mijn coach en at ik  veel kip, ei en kwark. Hier was ik helemaal klaar mee en ik kreeg klachten:  ontstekingen, vermoeidheid, et cetera. Plantaardig eten zou “cravings” tegen gaan. Na mijn fitnesswedstrijd at ik alles wat los en vast zat. In december 2017, na mijn fitnesswedstrijd, ging ik cold turkey over. Ik wilde het eerst drie maanden proberen, maar naar vier weken begon ik al resultaat te merken en veranderde ik van een opgeblazen oliebol naar een fysiek gezonde, jonge man. Ik sliep beter, kreeg meer energie, ik voelde me mentaal sterker en werd weerbaarder in onverwachte situaties.’

‘Vanuit het plantaardig eten wilde ik langzaam richting het veganisme gaan, alleen ik merk hoe strenger ik voor mijzelf word, hoe lastiger ik het vond en ik was niet mijzelf meer. Mijn hoofdreden is gezondheid, milieu en verbetering van de wereld. Ik merk dat de extreem fanatieken mij weerhouden om er 100% voor te gaan (sorry). Maar ik ben van mening dat iedereen op zijn of haar manier een steentje bij kan dragen. Als mensen ervoor kiezen alleen plantaardig te eten, hebben ze al een voorsprong op de overige mensen die er niks aan doen. Omdat ik dus steeds vaker merk dat er een extreme “Vegan Politie” heerst en het NOOIT goed genoeg is, voel ik mij er nu nog niet prettig bij om 100% over te gaan. Ik heb zeker respect voor iedereen die bezig is met veganisme! En zonder hen wordt de wereld zeker niet wakker geschud! Dus dank daarvoor!’

Je coacht en begeleidt mensen die over willen stappen naar een plant-based lifestyle. Kun je daar wat meer over vertellen?
‘Ik merk dat steeds meer mensen op een plantaardige levensstijl willen overstappen. Dit is een fantastische verandering. Daarom zal ik er voor hun zijn om ze te helpen. Helaas stappen mensen onvoldoende geïnformeerd over en komen al snel in de problemen. Mochten ze klachten krijgen, komen ze bij een dokter die hun zal adviseren om weer vlees te gaan eten. Maar dit is totaal niet nodig. Het blijkt dat bij het overstappen mensen te weinig gaan eten. Of los gaan op de nieuwe voedingtrend (fastfood). Ik merk ook dat mocht iemand overstappen er veel saboteurs zijn die deze verandering niet kunnen waarderen.’

‘Maar mensen, ik zei vroeger ook: “Ik zou NOOIT zonder vlees en eieren kunnen.” Nou bijna 1,5 jaar verder heb ik beiden nooit meer aangeraakt en mis ik het? Nee absoluut niet!’

Haal je al je voedingsstoffen uit je voeding of gebruik je nog supplementen?
‘Ik gebruik naast mijn 100% plantaardige voeding extra omega 3 en magnesium en één keer per week B12. Verder haal ik alles uit voeding. De supplementen die ik gebruik zijn vegan. Mochten mensen nog steeds de obsessie hebben voor eiwitten en niet weten waar ze vandaan moeten komen, ik heb ooit een artikel geschreven voor de Men’s Health.’ 

Wat zijn jouw toekomstplannen?
‘Mijn nieuwe wedstrijd is geworden om op het witte doek te verschijnen als acteur of als presentator op tv. Daarom volg ik nu ook acteer workshops, bij de Toneelmeester in Amsterdam, om mijn skills te verbeteren. Daarnaast wil ik nog meer mensen helpen om met minder stress te leven en meer plantaardig te eten. Mogelijk dat ik ooit ga flirten met veganisme, maar wanneer weet ik nog niet. Verder ben ik op sportief gebied bezig met een gezond lichaam om te laten zien dat je er met een plantaardige levensstijl fysiek ook goed uit kan zien. Mochten mensen hulp nodig hebben met een overstap ben ik zeker bereid om hen te helpen.’

Wat wil je de lezers van Sweat and be Fit nog meegeven? 
‘Nogmaals, ik heb respect voor iedereen die bezig is voor een beter milieu, een betere wereld, en een beter leven voor de dieren. Iedereen doet het op zijn of haar manier. Samen maken we de wereld beter. Laten we daarom elkaar respecteren, elkaar helpen en meer liefde geven aan elkaar!’Categorieën:Interviews, Lifestyle

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: