Marije Grift | Fitness & kickbokster

Zoals jullie inmiddels gewend zijn, verschijnt er regelmatig een interview met een vegan sporter op Sweat and be Fit. Dit keer heb ik Marije Grift aan de tand gevoeld over haar sportieve, veganistische leefstyle. Marije is geboren in Zutphen, maar woont nu in de omgeving van Utrecht. Sporten en bewegen is voor haar niet altijd iets vanzelfsprekends geweest. Zij heeft geworsteld met een eetstoornis, anorexia. Sporten en bewegen was iets dat zij niet altijd mocht of kon. Uiteindelijk was sport juist een belangrijk onderdeel in haar herstel.

Hoe lang doe je al aan fitness en krachttraining? Wat heb je al bereikt en wat wil je zeker nog bereiken?
‘In 2015 ben ik serieus begonnen met sporten. Ik ben toen gestart met kickboksen. Hier ervaarde ik voor het eerst dat sporten leuk is. Niet een moeten. Ik had er plezier in. In 2016 ben ik vervolgens begonnen met krachttraining. Het was in mijn hoofd wel even een switch. Van mijn lichaam altijd verwaarlozen, naar mijn lichaam sterker maken en voor mijn lichaam zorgen. Niet alleen fysiek werd ik sterker, maar mentaal ook. Dat is voor mij echt de meerwaarde van krachttraining in combinatie met kickboksen.’

Waar ben je op sportief gebied het meest trots op?
‘Mijn liefde voor de sport groeide en ik ben een fitnessopleiding gaan volgen. Vanuit mijn stage kreeg ik een baan als fitnessinstructeur aangeboden. Ik heb door mijn eetstoornis jaren niet kunnen/mogen werken en nooit een opleiding afgerond. Dus dit was voor mij echt een win. Daarna heb ik nog met succes de Bayesian Bodybuilding PT Course afgerond. Verder ben ik trots op de progressie die ik gemaakt heb met krachttraining. Soms zie ik die zelf niet goed. Als ik dan foto’s naast elkaar leg van nu en van toen ik begon met trainen zie ik wel verschil.’

Hoe vaak sport je en hoe fanatiek?
‘Ik sport elke dag. Waarvan vijf dagen krachttraining en twee dagen kickboksen. Niet omdat het moet, maar omdat ik het oprecht leuk vind. En ik er de tijd en ruimte voor heb.’

Naast een sportieve leefstijl heb je ook een veganistische leefstijl. Sinds wanneer ben je vegan?
‘Het moment dat ik echt vegan ben geworden, weet ik niet precies. Ik denk ergens in 2016. Daarvoor was ik vegetariër. Het is heel geleidelijk gegaan. Een levensstijl is niet iets wat je in één dag verandert, denk ik.’

Naast een sportieve leefstijl heb je ook een veganistische leefstijl. Sinds wanneer ben je vegan?
‘Het moment dat ik echt vegan ben geworden, weet ik niet precies. Ik denk ergens in 2016. Daarvoor was ik vegetariër. Het is heel geleidelijk gegaan. Een levensstijl is niet iets wat je in één dag verandert, denk ik.’

Waarom ben je vegan geworden?
‘De reden hiervoor is dat ik geloof dat een betere wereld bij jezelf begint.​ Voor mij speelt dierenleed, de natuur, aarde en gezondheid/zelfzorg een rol.​ Daarbij vind ik dat wat van een dier is bij een dier hoort.’​

Hoe fanatiek ben je als vegan? Ben je geheel vegan of eet je plantaardig?
‘Vegan is voor mij een levensstijl. Ik doe wat binnen mijn mogelijkheden ligt om voor de aarde en de natuur te zorgen. En daarin ben ik niet perfect. Ik eet volledig vegan, let op dierlijke toevoegingen in mijn kleding, verzorgingsproducten, mascara en schoonmaakmiddelen. Ik vermijd producten die getest zijn op dieren. En ik probeer te minderen met plastic. Dit doe ik bijvoorbeeld door plastic zakjes voor groente en fruit te vervangen door ‘green bags’.’

Heb je in jouw sport(en) te maken met materialen die niet vegan zijn? Hoe ga je hier mee om? Doe je concessies? Zo ja, wanneer?

‘In fitness zijn een aantal dingen vaak niet vegan. Materiaal dat bijvoorbeeld van leer is gemaakt. Volgens mij is het materiaal van de fitnessbankjes ook leer. Daar doe ik dan concessies in. Een aantal accessoires heb ik zelf aangeschaft. Op deze manier kan ik zelf kiezen wat voor materiaal ik gebruik. Mijn kickbokshandschoenen zijn van kunstleer. En ik moet eerlijk zeggen: ik heb geen idee van welke materialen de bokszakken en trapkussens zijn.’

‘Daarbij is de sportschool waar ik fitness steeds meer aan het verduurzamen. Hier word ik stiekem blij van. Denk aan het verminderen van plasticgebruik – je kan je eigen bidon vullen – , het planten van bomen, groepslesroosters worden niet meer geprint, et cetera. En niet heel onbelangrijk: er zijn nu ook vegan proteïneshakes.’

Welke momenten zijn er lastig als vegan?
Voor mezelf ervaar ik vegan zijn niet als een last. Ik sta 100% achter mijn keuze om op deze manier te leven. Hier voel ik mij gelukkig bij. Voor mij is dat het belangrijkste.’

Hoe krijg je  voldoende voedingsstoffen binnen om genoeg energie te hebben voor jouw sport? Gebruik je bijvoorbeeld supplementen?
‘Het scheelt dat ik aardig wat calorieën op een dag eet. Daardoor kan ik mijn hoeveelheid eiwitten volledig uit voeding halen zonder extra supplementen. Soms is een plantaardig proteïnepoeder of plantaardige reep handig, maar ik heb het niet persé nodig. Ik slik wel vitamine D en Omega 3 bij, allebei vegan. Daarnaast heb ik een erfelijke opnamestoornis van vitamine B12 waardoor ik al een aantal maanden twee keer per week injecties krijg. Tegenwoordig zet ik ze zelf. Uiteindelijk worden de injecties steeds meer afgebouwd. Afhankelijk van hoe mijn symptomen verminderen. Aan de injecties zit ik waarschijnlijk mijn hele leven vast. Mijn voeding bestaat uit veel groente (meer dan700 gram per dag). Daarnaast eet ik op een dag peulvruchten, sojayoghurt, tofu, fruit, granen, noten en zaden. Ik denk niet dat ik iets tekort kom, haha.’

Waar werk je momenteel aan op sportief gebied? Welke doelen heb je voor jezelf nog gesteld op sportief gebied of op het gebied van veganisme?
Eerlijk gezegd heb ik niet echt specifieke doelen. Ik vind het leuk om sterker te worden en te zien hoe je je lichaam kan vormen door middel van training. Hier wil ik zeker nog meer uithalen. Daarnaast ben ik bezig om online coaching voor vrouwen te starten. Ik wil vrouwen helpen een sterkere en krachtigere versie van zichzelf te worden. Op gebied van veganisme hoop ik mensen te inspireren meer dier- en natuurvriendelijke keuzes te maken.’

Wat ben ik vergeten te vragen of wil je zeker nog aan de lezers van mijn blog kwijt?
Als je een vrouw bent die al meerdere keren per week sport en nog fitter wil worden: houd dan mijn website in de gaten. Hier staat ook een link naar mijn Facebookpagina en Instagram. Ik help je graag aan meer vegan gains ;-)’Categorieën:Interviews, Lifestyle, sport, Vegan

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: