Ploggen en plandelen

Ook nog nooit gehoord van plandelen? Of ploggen? Elk jaar belanden in Nederland tientallen miljoenen kilo’s afval op straat. Planderaars en ploggers proberen hier wat aan te doen.

Plogging is een uit Scandinavië overgewaaide vorm van fitness die bestaat uit een combinatie van plocka (Zweeds voor ‘plukken, verzamelen’) en jogging. Het is effectiever dan gewoon hardlopen, omdat je met het vele bukken en weer opstaan de hamstrings en bilspieren extra aan het werk zet. Door steeds te stoppen om afval te rapen ben je bovendien bezig met een intervaltraining en dat betekent: snellere vetverbranding en minder verzuring.

In Nederland, maar ook in België zijn inmiddels diverse groepen actief bezig met ploggen. Ook worden er plogruns en plogging bootcamps georganiseerd. Met als doel een betere conditie én een schoner milieu, waardoor je achteraf een dubbel goed gevoel hebt.

En dan heb je ook nog plandelen of trashwalking. Je hebt Trash Hunters die op stap gaan met scholieren, je kunt georganiseerd troepvissen in de gracht of op trashdate gaan met andere opgeruimde types. Op diverse online platforms is te zien waar er in jouw buurt wordt geplogd en geplandeld. En op Instagram kun je met de hashtag ‘zwerfie’ laten zien wat jij zoal aan afval van straat raapt.

De app Litterati gaat nog een stapje verder. Ooit begonnen als een beweging op Instagram, is Litterati uitgegroeid tot een middel om zwerfvuil wereldwijd in kaart te brengen. Met de app kunnen gebruikers laten zien waar ze welk afval tegenkomen, en die gegevens worden gebruikt om samen met bedrijven en organisaties te zoeken naar duurzame oplossingen. Sinds de lancering van de app in 2015 zijn er door ruim 158 duizend deelnemers uit 165 landen al bijna vijf miljoen stuks afval gefotografeerd, getagd en opgeruimd.

Op de Wadden doen ze regelmatig aan milieujutten, zoals plandelen op de Wadden heet. Eigenlijk gewoon strandjutten, met het verschil dat niet alleen bruikbare spullen worden meegenomen, maar dat alle troep wordt opgeruimd. Vooral veel plastic rommel en een hoop troep die van grote schepen komt, zoals jerrycans, labels, hout en flessen.

Zoals eerder aangegeven is een onderdeel van de februari challenge dat wij onze eigen omgeving een stukje mooier en schoner gaan maken. Ik ga op woensdag 12 februari en woensdag 26 februari de wijk in om zwerfvuil op te ruimen. En natuurlijk lever ik dat gescheiden in. Doe jij ook mee? Zet jezelf dan op aanwezig bij het evenement op de pagina van Sweat and be Fit en maak je eigen wijk een stukje mooier. Fijn voor jezelf en goed voor het milieu. Wil je nog meer impact maken, nodig dan je buren en vrienden uit en trek samen de wijk in.Categorieën:Duurzaamheid, Lifestyle

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: