Karin Goes – Triatlete

Karin Goes begon in 2009 met het lopen van de Dam tot damloop en liep op 10 februari 2019 haar vierde marathon. Daarnaast is Karin leerkracht op een basisschool en zit zij in een triatlonteam dat aangesloten is bij de Nationale Triatlonbond. Ik mocht haar interviewen voor Sweat and be fit. Lees hieronder haar verhaal.

Hoe zou jij jezelf beschrijven?
’Ik ben iemand die houd van uitdagingen en het uiterste van mijzelf vragen. Beetje streberig. Van jongs af aan heb ik altijd veel gesport. De zwemles ging over in turntrainingen en de turntrainingen gingen langzaam over in rondjes hardlopen. Op de middelbare school begon ik ietwat mollig te worden. Dat is tijdens mijn sportopleiding (ALO) erger geworden. Mijn instelling was: ik sport de hele dag, dus ik kan ook de hele dag RedBull drinken en McDonalds eten. Dat werkt natuurlijk niet. De knop ging om toen ik stage liep bij een fysiotherapeut. Ik ben enorm afgevallen. Vervolgens brak de bekende jojo-tijd aan. Op dit moment ben ik veel meer in balans, zowel mentaal als fysiek. Ik houd er nog steeds van om mijzelf uit te dagen. Verschil is dat ik mijn grenzen veel meer bewaak.’

Op 10 februari loop je jouw vierde marathon en je doet ook mee aan triatlons. Kun je wat meer vertellen over jouw weg daarna toe?
’In 2009 zei mijn beste vriendinnetje en sportmaatje tegen mij: zullen we samen de Damloop doen? In de tien jaar die volgden, werd dit een trend. Zij riep zomaar een sportdoel en ik zei zonder al te veel nadenken ja. Op die manier hebben we samen halve en hele marathons gelopen. Morgen (10 februari) staat marathon nummer vier op de planning. Vijf jaar geleden zei ze: we kunnen ook een keer een triatlon proberen. Inmiddels zitten we samen in een triatlonteam en doen we mee in de divisie van de NTB. Afgelopen jaar heb ik de halve triatlon van Challenge Geraardsbergen gedaan. Meest trots ben ik op de weg ernaartoe. Niet eens op de wedstrijd zelf. Ik heb van elke training genoten en voelde mijn lijf sterker en fitter worden. Helaas at ik toen nog niet plantaardig. Ik denk dat het nog beter was gegaan als ik toen al plantaardig had gegeten.’

Sinds wanneer ben je vegan en waarom? 
‘Sinds januari 2018 at ik vegetarisch. Dit kwam door het artikel ‘Hierdoor werd ik in één klap vegetariër’ van Rutger Bergman. De beschreven impact op de wereld gaf voor mij de doorslag. De overgang naar plantaardig was voor mij toen nog een te grote stap. Afgelopen zomer reisden mijn vriend en ik door Vietnam. Na een week hotel-ontbijtjes besefte ik mij dat ik 18 eieren had gegeten in 7 dagen. Ik nam me voor om de hele vakantie geen ei meer aan te raken. Dan maar noedels als ontbijt. Omdat er in Azië nauwelijks zuivel wordt gegeten, werd mijn eten op vakantie grotendeels plantaardig. Bij thuiskomst heb ik veel artikelen gelezen. Het voelde hypocriet om voor het milieu vlees te laten staan maar wel een bak kwark te eten. Vanaf augustus 2018 eet ik dus volledig plantaardig. Omdat ik veel sport, heb ik de begeleiding opgezocht van een plantaardig diëtiste. Dat kan ik echt iedereen aanraden! Hierdoor heb ik het vertrouwen gekregen dat ik alle voedingsstoffen voldoende binnen krijg. Vitamine B12 slik ik uiteraard bij. In de winter neem ik ook dagelijks vitamine D. Inmiddels probeer ik zo veel mogelijk duurzaam te leven. Weinig verpakkingsmateriaal, biologisch afbreekbare make-up en verzorgingsproducten. Ook met mijn kleding houd ik rekening met duurzaamheid.’

Heb je in jouw sport(en) te maken met materialen die niet vegan zijn? Hoe ga je hier mee om?
’Mijn sportmateriaal is niet vegan. Wel koop ik heel bewust. Voordat ik mijn wielrenfiets kocht, deed ik een bike-fit, zodat ik zeker wist dat het de goede maat is. Ook betaal ik liever meer voor kwaliteit en design, zodat ik er langer mee doe. Bij sportevenementen krijg je regelmatig een t-shirt die ik vervolgens nooit draag. Mijn voornemen is om deze niet meer aan te nemen behalve bij grotere prestaties zoals een hele marathon.’

Welke momenten zijn voor jou lastig als vegan?  
’Ik ben momenteel nog zoekende naar hoe streng ik wil zijn in mijn eetpatroon. Als leerkracht op een basisschool gebeurt het wel eens dat kinderen op school komen met zelfgebakken koekjes voor de juf. Best lastig om tegen een snoetje van 4 jaar te zeggen dat ik de koekjes eigenlijk niet wil eten. Het streberige stemmetje in mijn hoofd heeft mij tot nu toe behoed voor concessies. Toch denk ik dat 95% plantaardig eten duurzamer is dan 100%, omdat ik het op die manier voor altijd vol kan houden. 
Mijn vriend eet niet plantaardig of vegetarisch. Soms zorgt dat voor uitdagende momenten voor mij. De geur van gebakken kipfilet of gehaktballetjes in tomatensaus doet mij nog letterlijk het water in de mond lopen. Gelukkig eet hij ’s avonds zo goed als altijd plantaardig mee. Hij steunt mij enorm in mijn eetkeuzes en is er trots op. Zijn steun en mijn motivatie zorgen ervoor dat ik niet overstag ga.’

Wat zijn jouw toekomstplannen op sportief en vegan gebied?
’Morgen loop ik mijn vierde marathon. Daarna wil ik goed herstellen, zodat ik op tijd weer klaar ben voor het triatlonseizoen. Ik zou graag nog een keer een halve triatlon doen. In de Challenge Geraardsbergen kreeg ik tijdens het hardlopen een enorm opgeblazen en harde buik. Dit gebeurde bij elke triatlonwedstrijd die ik deed. Deze klacht is compleet verdwenen vanaf het moment dat ik plantaardig ben gaan eten. Daarom zingt een revanche op de halve triatlon door mijn achterhoofd. Wellicht komend seizoen. Het bewaken van mijn grenzen blijft lastig. Het idee van een hele triatlon komt regelmatig naar boven. Toch weet ik dat ik de investeringen die hiervoor nodig zijn op dit moment niet waard vind.Op het gebied van plantaardig eten wil ik uitzoeken wat mijn 5% concessies precies inhoudt. Met welke balans houd ik deze manier van eten het langste vol?’

Wat wil je de lezers van Sweat and be fit nog meegeven?
‘Ik geloof dat een betere wereld begint bij jezelf. Elke stap in de goede richting is een signaal naar jezelf en de buitenwereld dat het KAN. Wat ik heb gemerkt, is dat mijn (eet)keuzes bij anderen kunnen werken als eye opener en motivator. Zonder dat ik iets verwacht, vinden vrienden en familie het leuk om voor mij te koken en recepten uit te zoeken. Soms krijg ik appjes met daarin: “ik heb vandaag veganistisch gekookt, dit ga ik ook een keer voor jou maken!” Dat vind ik echt te gek!’Categorieën:Interviews, Lifestyle

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: