Janneke van der Meulen – Roeister

Janneke van der Meulen doet sinds 2007 één van de zwaarste sporten die er is. Roeien! Ze behaalde meerdere (inter)nationale successen en werd in 2018 in Canada Wereldkampioen Kustroeien. Ze is als roeister in voorbereiding op de Olympische Spelen van 2020. Alles op een dieet van biologisch fruit aangevuld met biologisch bladgroen, kruiden, kiemen, (zee)groenten, zeewier en andere planten. Daarnaast is ze de auteur van de boeken ‘SUPERSNELHERSTEL, voeding voor succes’ en ‘EET WIN-WIN, wetenschappelijk onderbouwd’, geeft Janneke lezingen en kan zij jou helpen als coach om je gezondheid te verbeteren.

Hoe sportief ben je?
‘Ik ben al van heel jongs af aan super sportief. Zeilen, schaatsen, zwemmen, judo, skeeleren. Puur voor de fun. Nog steeds. Dat je daarmee de wereld over kunt reizen en je geld mee kunt verdienen, ontdekte ik eigenlijk pas op het moment dat het mij ‘overkwam’. Inmiddels heb ik als ultiem doel: Goud op de Olympische Spelen. Sport is daarnaast niet alleen een doel, het is ook een middel. Als ik bijvoorbeeld niet sportief was geweest, had ik niet op dit sportieve blog mijn win-win methode mogen toelichten. Naast dat het super leuk is, genereert het ook een podium waarop ik mensen kan inspireren meer win-win te denken, te handelen en dus te eten.’ 

Sinds wanneer ben je vegan?
‘Als kind wilde ik al vegetariër worden, maar dat mocht niet van mijn ouders. Toen ik vijftien was, ontdekte ik dat naast het dierenleed, dierlijke producten ook nog eens ongezond zijn voor jezelf en de wereld. Toen wilde ik NOOIT meer vlees eten. Dat is niet helemaal gelukt…’

‘Door mijn behoefte aan verbinding met de groep, niet het buitenbeentje durven zijn, heb ik buitenshuis nog vaak keuzes gemaakt waar ik niet achter stond. Het is achteraf simpel te verklaren: de mens is dé diersoort die het aller langste afhankelijk is van zorg vanuit de omgeving. Het eerste wat je leert, is dat je moet verbinden als je wilt overleven. Verstoten worden, betekent doodgaan. Eenmaal volwassen koos ik dus nog steeds vaak, ten koste van, voor de verbinding met de ander.’

‘Vanaf eind 2013 schrijf ik in mijn dagboek: “er zal nooit meer een dier onnodig voor mijn smaak sterven.” Toen had ik zoveel zelfvertrouwen en kennis opgebouwd dat ik gewoon mijn eigen keuzes durfde te maken, ook buitenshuis. Dat het collectieve bewustzijn ook groeit, helpt heel erg. Als ik zeg dat ik mij voed met fruit en planten is de reactie inmiddels vrijwel altijd: “oh, wij eten ook niet iedere dag vlees hoor..”. ‘

Ben je geheel vegan of eet je plantaardig?
‘Geheel vegan. Voor zover dat kan als mens. Ik rijd auto, maak vliegreizen en fiets. Banden zijn niet vegan. Misschien krijgen we in de toekomst kinderen? Laat ik het anders zeggen: ik koop alles biologisch, vermijd verpakkingen, ik heb in 2018 geen nieuwe kleding gekocht, en als ik dat doe, is de kleding van plantaardig materiaal, ik doe zoveel mogelijk op de fiets en eet zoveel mogelijk fruit en Nederlandse groente uit de volle aarde om mijn impact op de aarde te minimaliseren. Gelukkig verpakt de Ekoplaza alles in vegan plastic… al probeer ik het gebruik van voorverpakte producten te minimaliseren.’ ‘Ik doe mijn best en streef altijd naar wederzijds voordeel, maar ik heb wel een tweedehands Appel laptop en telefoon… en draag in de winter een dertig jaar oude, wollen trui die mijn moeder heeft gebreid van de wol van de schapen die mijn ouders vroeger in de tuin hadden lopen. Dilemma. Ik heb mezelf afgevraagd, wordt er iemand beter van als ik die trui weggooi? Zo heb ik dat met meerdere kledingstukken waar dieren voor zijn misbruikt. Is weggooien en nieuwe plantaardige kleding kopen de oplossing? Ik draag sommige dingen al vijftien jaar. Ik snap dat ik nu probeer recht te lullen wat krom is… Ik streef er naar het goede, goed te doen.’

Heb je in jouw sport(en) te maken met materialen die niet vegan zijn? Doe je concessies?
‘Ja, ik doe concessies. Ik heb een belt waarmee ik zware gewichten squat. In de riem zit leer verwerkt. Ik fiets veel. Banden zijn niet vegan. Er zit leer in mijn roeischoenen. Je kunt überhaupt discussiëren over het nut van dat topsporten. Ik probeer het zo nuttig mogelijk te maken, maar ik eet er wel twee keer zoveel door, haha!’

Welke momenten zijn er lastig als vegan?
‘Ik ervaar vegan zijn echt als een verrijking. Niet als een last. Het brengt mij alleen maar mooie en goede dingen.’

Hoe zorg je dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om genoeg energie te hebben tijdens jouw sport?
‘Ik eet veel fruit, bessen, bladgroen, kruiden en kiemen. Voeding vol leven en energie. Dat maakt mij ook levend en energiek. ’s Avonds eet ik ook erwten, linzen, zoete aardappel, zeewier, wat noten en pitten en andere planten. Verder slaap ik goed, beweeg ik veel buiten en absorbeer ik zoveel mogelijk zonlicht. Dat geeft ook onwijs veel energie.’

Gebruik je bijvoorbeeld supplementen?
‘Ja! D3, B12 en ijzer.’

Waar werk je momenteel aan op sportief gebied?
‘Ultieme doel is de Olympische spelen. Tussendoelen zijn Nederlands kampioen in de skiff. Wereldbeker in Rotterdam. Oktober het WK in Tokyo. Maar eigenlijk is het enige wat ik doe: met plezier morgen beter zijn dan vandaag. Die mind-set heeft mij spelenderwijs al heel veel gebracht. Uiteindelijk wil ik de allerbeste coach van de wereld worden, zowel binnen als buiten de sport. Doel met alles wat ik doe is het vergroten van bewustzijn en verantwoordelijkheid.’

Welke doelen heb je voor jezelf nog gesteld op sportief gebied of op het gebied van veganisme?
‘Mijn doel is Nederland het eerste veganistische land van de wereld maken. We waren ook het eerste land met het homohuwelijk, dus het past goed bij ons. Wereldwijd wil ik biologisch en plantaardig eten de norm maken. Dus werk ik iedere dag keihard aan het vergroten van het collectieve bewustzijn.’

Wat ben ik vergeten te vragen of wil je zeker nog aan de lezers van mijn blog kwijt?
‘Kom naar mijn workshops, lezingen en masterclasses. Check mijn agenda op mijn site www.jannekevandermeulen.nl Keer op keer krijg ik terug dat het mensen hun leven louter ten positieve beïnvloedt. Er is niets zo waardevol als investeren in kennis, jezelf en bewustwording. Als veganist ben je een lopend reclamebord. Voor de dieren, de wereld en jezelf is het waardevol als je straalt van geluk en gezondheid.’

Foto op het water: ellendemonchy.nl
Foto’s: josevanriele.comCategorieën:Interviews, Lifestyle, Vegan

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: