Thanas Stefanis – Veldrijder

Vandaag een interview met Thanas Stefanis. Thanas kan als veldrijder op nationaal niveau goed meekomen en heeft voor 2019 zichzelf het doel gesteld om in de top 30 terecht te komen. Naast het veldrijden is hij ook regelmatig te vinden op de mountainbike en de racefiets en geeft hij zijn kennis door tijdens de trainingen aan jeugd en recreanten. Naast actief sporten is veganisme een belangrijk onderdeel in het leven van Thanas.

Wie is Thanas Stefanis?
‘Ik ben geboren in Peristeri, Griekenland, maar toen ik nog baby was zijn mijn ouders verhuisd naar Nederland. Van kinds af aan ben ik altijd fanatiek bezig geweest met sport. Van mijn negende tot twaalfde deed ik karate. Daarna ben ik van mijn twaalfde tot negentiende een erg fanatiek basketballer geweest. In die tijd ben ik ook begonnen met krachttraining. Na het basketballen was dat lange tijd de enige sport die ik deed. Tussendoor heb ik nog Capoeira gedaan. En uiteindelijk ben ik op mijn dertigste begonnen met fietsen. Toen ik jong was, werd ik door mijn (favoriete) tante altijd gespierde spijker genoemd en daar heb ik heel lang en hard voor getraind om te veranderen. Totdat ik uiteindelijk zelfs op mijn zwaarst 116 kg woog. Nu verlang ik er juist naar terug weer die “gespierde spijker” te zijn. Het afvallen van 116 kg naar nu ongeveer 82 kg was een hele klus, maar het plantaardig eten heeft daar veel bij geholpen.’

Nu doe je aan veldrijden op nationaal niveau: wat heb je al bereikt en wat wil je zeker nog bereiken?
‘Afgelopen januari heb ik mijn vierde seizoen veldrijden afgesloten. Ik ben pas een jaar of zes geleden begonnen met fietsen als sport, in eerste instantie om op een sportieve manier naar het werk te gaan (en af te vallen), maar toen ik het veldrijden had ontdekt was ik gelijk verkocht. Het eerste seizoen was leuk, alles was nog nieuw en er was nog veel te leren. Dan gaat het ook elke training net even beter. De eerste twee seizoenen heb ik bij de GOW competitie wedstrijden gereden, het eerste seizoen was het alleen maar overleven en allerlaatste worden. Elke jaar ging het telkens beter. Afgelopen seizoen heb ik het hele seizoen op nationaal niveau gereden bij de amateurs. Door hard trainen was ik in de beste vorm tot nog toe en ook op techniek heb ik grote stappen gemaakt. Het niveau is wel erg hoog, maar het leeftijdsverschil is bij de amateurs ook wel groot. In principe van 18 t/m 39 jaar. En als je dan 37 jaar bent, moet je wel van hele goede huize komen om vooraan mee te strijden. Dit eerste seizoen op nationaal niveau voelde soms hetzelfde als mijn eerste seizoen, stuntelig en soms laatste, maar het was vooral erg leuk en leerzaam. Volgend seizoen ga ik als doel stellen om minimaal top dertig te rijden. Ambitieus, maar mijn trainingsplan voor dit jaar is al gemaakt, dus ik ga er voor. Ik ben vooral trots op het kunnen overbrengen van mijn kennis op de jeugd en ook de recreanten die ik train. Je kan bijna elke week weer verbetering bij ze zien. En als je dan ook ziet dat de jeugd vaak op het podium staat, geeft dat wel voldoening. Gedurende het veldrijseizoen train ik op woensdag en donderdag. En in het weekend rijd ik dan één wedstrijd, meestal op zondag. Het veldrijden is dermate intensief, dat het, samen met werk en het verdere leven, lastig is om veel meer te trainen en genoeg te herstellen. Dan kan je al gemakkelijk overtrainen. Tijdens het veldrijseizoen komt dat neer op ongeveer zeven uur training per week. Buiten het seizoen gaat het volume omhoog en ligt het vaak tussen de acht en twaalf uur per week.’

Sinds wanneer ben jij vegan?
‘Ik houd 15 januari 2013 aan als dag dat ik vegan ben geworden. Het zal waarschijnlijk niet exact die dag zijn geweest, maar die dag is wel waar het begonnen is.’

Veganisme heeft sinds 2013 een belangrijke rol in jouw leven gekregen. Kun je daar wat meer over vertellen?
‘Op 15 januari 2013 is mijn moeder overleden als gevolg van complicaties van chemotherapie voor uitgezaaide kanker. Die laatste week van haar leven ben ik erg op onderzoek gegaan om te proberen te begrijpen waarom kanker en andere westerse ziektes zoveel van mijn familie hebben geveld. Op dat moment besloot ik plantaardig te gaan eten. Door het lezen van boeken en kijken van documentaires werd ik me ook bewust van het milieuprobleem dat veeteelt veroorzaakt. Maar toen ook het kwartje viel wat dierenrechten betreft was het voor mij 100% zeker, ik ben vegan en zal dat altijd blijven. In mijn familie zijn veel leden overleden aan de allerlei westerse ziektes, mijn moeder had vanaf haar dertigste tot haar dood, op veel te jonge leeftijd van 49, altijd allerlei gezondheidsproblemen. Maar pas toen ik op mijn 31-ste geconfronteerd werd met haar overlijden, en mij realiseerde dat ik misschien ook maar net de vijftig zou gaan halen als ik ook zo zou doorgaan, was dat een openbaring. Mijn genen kan ik niet veranderen, mijn leefstijl wel. Al ben ik door onderzoek wel overtuigd dat genen wel invloed hebben, maar in de meeste gevallen niet beslissend zijn. Pas nu ik langere tijd vegan ben, en een goed plantaardig dieet heb gevonden wat voor mij makkelijk en goed werkt, zie ik hoeveel gezondheidskwalen ik vroeger had. Hooikoorts en allergieën zijn bijna volledig verdwenen. Geen last meer van geïrriteerde darmen en constipatie. Sneller herstel van sporten. En bloedwaardes die goed zijn.’

Moet je omwille van jouw sport wel eens concessies doen met betrekking tot veganisme?
‘Ik ben geheel vegan. In principe doe ik geen concessies op het veganisme. In de zes jaar dat ik nu veganist ben, is het me in elke situatie wel gelukt om gewoon vegan te zijn. Ook als ik in het buitenland was, heb ik er een mouw aan weten te passen. Niet dat het altijd makkelijk was, zo heb ik eens van Valkenburg in Limburg naar de Mont Ventoux in Frankrijk gefietst. Onderweg in Frankrijk was het erg lastig om fatsoenlijk te eten. Ik heb dan ook vooral op stokbrood en water gefietst, maar het is gelukt. Het is wel zo dat het zou kunnen dat in de productie van fietsbanden beenderen worden gebruikt of dat voor het maken van fietsschoenen lijm wordt gebruikt met dierlijke bestandsdelen. Dat zijn haast onmogelijke zaken om te achterhalen of te vermijden, op dat soort punten accepteer ik dat het is zoals het is.’

Zijn er momenten waarop het wel lastig is om vegan te zijn of mis je voedingsstoffen?
‘Op zich ervaar ik veganisme als erg makkelijk, het is alleen de buitenwereld die het soms moeilijk maakt. Op zich is het best simpel om mensen duidelijk te maken dat je geen dierlijke producten eet, maar als je dan voor de tweede keer iets terug moet sturen naar de keuken is het wel even frustrerend. Vooral de mythes omtrent veganisme en plantaardig eten blijven hardnekkig en erg frustrerend. In principe probeer ik zoveel mogelijke “whole food” te eten. Dus onbewerkte voeding. Maar er gaat soms toch echt wel een bak ijs naar binnen, vegan uiteraard. In principe probeer ik mijn voeding simpel te houden. Overcompliceren is iets dat wel in mijn persoonlijkheid zit, met de jaren heb ik geleerd dat te minderen. Eerste prioriteit is om genoeg calorieën te eten, als je dat doet, in combinatie met “whole foods” ben je al een heel eind op weg al je voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik heb maar een paar richtlijnen die ik hanteer. Zoals gezegd, zoveel mogelijk “whole food”, verder elke dag een goede portie bonen, elke dag de juiste vetten (omega 3), elke dag een vegan D3 supplement (want in Nederland wonen we erg noordelijk, dus ELKE Nederlander zou daar goed aan doen), elke week genoeg B12 supplement nemen. Ook eet ik expres Rinse appelstroop, daar zit meer ijzer in. Als duursporter is je behoefte aan ijzer wat hoger, dus dit is een prima manier om wat extra ijzer binnen te krijgen. Maar de portie bonen, gecombineerd met vitamine C rijk voedsel, zoals tomaten of paprika om het ijzer beter opneembaar te maken, is ook een goede ijzer bron.’

Wat kunnen wij in de toekomst van jou verwachten, wat zijn jouw doelen?
‘Op sportief gebied ben ik op dit moment aan het bijkomen van het wedstrijdseizoen en heb deze hele week nog niet gefietst. Ook volgende week neem ik nog rust om alle vermoeidheid weg te halen en straks weer fit en gemotiveerd aan mijn trainingsprogramma te beginnen. Ook ga ik dit seizoen veel meer met de mountainbike rijden dan voorheen. Op die manier blijft het rijden op de onverharde weg, wat relevant is voor het veldrijden, een goede voorbereiding. Ik heb nog niet besloten of ik met MTB’en ook nog wedstrijden ga rijden. Specifieke doelen voor het fietsen zijn om mijn FTP te verhogen naar 350 watt (FTP is het vermogen dat je kan fietsen op je omslagpunt). Nog een klein beetje gewicht te verliezen om net onder de 80 kg te komen. En dan komend seizoen minimaal top 30 te rijden en zo punten te scoren. En vooral gezond te blijven en nog heel lang door te kunnen sporten. Op het gebied van veganisme voor mij persoonlijk gaat het gewoon goed en zijn er geen veranderingen die ik voor mezelf wil maken. Wel hoop ik meer verandering te kunnen maken bij de mensen om mij heen. Mondjesmaat is het wel gelukt om anderen te beïnvloeden om meer plantaardig te gaan eten. maar iemand volledig vegan te “maken” is maar één keer gelukt. Dat was na de reis van Valkenburg naar Mont Ventoux. Wel heb ik het plan om ook vegan activisme te gaan doen. Bijvoorbeeld bij de “cube of truth” in Arnhem.’

Heb je nog een tips voor de lezers van sweatandbefit.com?
‘Mijn advies is, doe onderzoek. Zeker als iemand iets beweert wat je graag wil geloven, is dat het moment om te kijken of het wel klopt. Als iemand iets presenteert zonder bewijs of bronnen, dan kan dat ook zonder bewijs van tafel geveegd worden. Met internet is het mogelijk om alle informatie te vinden die je wil. Maar wat is betrouwbaar? Dat is het lastige. In de jaren onderzoek die ik heb gedaan heb ik nu bronnen gevonden die ik vertrouw, maar ook bij deze bronnen moet je kritisch blijven. Voor onderwerpen met gezondheid en voeding wend ik mij meestal tot http://www.nutritionfacts.org. En mijn grootste advies is, hou het simpel. Verlies je niet in de details, maar zie het grotere geheel. Verlies je niet in rauw eten, of juicing of smoothies of (water)vasten of andere overdreven diëten. Eet echt voedsel, zoveel mogelijk onbewerkt als gezondheid en sportieve prestaties je doel is. Granen, bonen, peulvruchten, noten, zaden, rijst, groente, fruit, water, houd het simpel.’Categorieën:Interviews, Lifestyle

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: