Puru Schout | Bodybuilder

Al enkele bodybuilders heb ik voor Sweat and be Fit geïnterviewd over hun vegan lifestyle. Dit keer een interview met de 27 jarige Puru Schout uit Breda, ‘de Parel van ’t Zuiden’ zoals hij het zelf omschrijft. Puru is personal trainer, lifestyle- en businesscoach, naturel bodybuilding atleet en uiteraard vegan.

Je bent al een tijdje bezig met bodybuilding. Hoe ben je hier mee in aanraking gekomen?
‘Al van kinds af aan ben ik, mede dankzij actiefilms en series zoals Dragon Ball Z, geïnteresseerd in het creëren van een gespierd en sterk lichaam. Hoewel je zou verwachten dat ik dan ook al vroeg met fitness ben begonnen, heb ik hier echter mee gewacht tot mijn achttiende verjaardag. Dit niet alleen omdat ik als kind tijdens een ongeluk mijn beide armen heb gebroken, maar ook omdat ik bang was dat ik anders niet meer zou groeien. Sinds ik ben begonnen met fitness ben ik nooit meer gestopt! Ruim twee jaar geleden heb ik ervoor gekozen om veganist te worden. De verandering van mijn levensstijl zie ik als één van mijn beste keuzes ooit. Mijn vegan lifestyle bracht mij veel prestatie- en gezondheidsvoordelen. Hierdoor ben ik begonnen met bodybuildingwedstrijden. Eerst dacht ik dat dat niet mogelijk was.’

Hoe fanatiek sport je? En waar ben je op sportgebied trots op?
‘Ik doe aan krachttraining, wat voor mij betekent een combinatie van bodybuilding, calisthenics, conditie en lenigheid. Ik wil(de) bewijzen dat een veganistisch dieet ook voordelig is voor bodybuilders. Met mijn vegan lifestyle heb ik steeds in de top mee kunnen doen. Dit jaar heb ik tijdens het NK, als veganist, de tweede plaats weten te behalen! Op sportief gebied ben ik hier het meest trots op, omdat ik laat zien dat je als vegan mee kan draaien met de top.’

Sinds wanneer ben je vegan? En waarom?
Sinds 1 maart 2017. Ik ben vegan geworden omdat ik benieuwd was naar de gezondheidsvoordelen die het kon brengen. Na een heel lang filmpje gezien te hebben van Dr. Michael Greger, moest ik het voor mezelf uit proberen en wilde ik anderen hiermee helpen. Er zijn geen momenten waarop ik dingen eet of koop die niet vegan zijn. Ik vertel ook graag over de voordelen tegen mensen die benieuwd zijn waarom ik vegan ben.’

Ben je geheel vegan of eet je plantaardig?
‘Ik zie mezelf als geheel vegan, aangezien ik alle vormen van dierenleed tegen ga. Ik heb bijvoorbeeld nog wel leren schoenen die ik soms nog wel eens draag. Maar ik zou bijvoorbeeld nooit nieuwe dierlijke producten kopen.’

En sportbenodigdheden?
Bepaalde hulpmiddelen voor krachttraining zoals straps of een belt kunnen gemaakt zijn van leer, maar die zou ik dan gewoonweg niet aanschaffen. Verder zijn er van vrijwel alle voedingssupplementen vegan varianten op de markt dus dat is ook geen obstakel.’

Doe je wel eens concessies en zijn er wel eens lastige momenten?
‘Nee, de enige concessie, als je het zo kan noemen, is dat ik zoals eerder benoemd al aangekochte artikelen zoals kleding nog steeds gebruik. Lastig? Als er op een evenement eten is geregeld, maar er is geen vegan optie. Dit is altijd maar half waar natuurlijk, er zitten altijd vegan opties tussen je moet ze alleen kunnen zien.

Hoe zorg je dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om genoeg energie te hebben tijdens jouw sport?
‘Om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen, zorg ik dat mijn dieet altijd in orde is. Ik meal prep twee keer per week voor drie dagen, zodat ik alle macro- en micronutriënten binnenkrijg die benodigd zijn voor optimale prestatie, herstel en energie.’

Gebruik je ook supplementen?
‘Ik gebruik dagelijks één schepje Pea Protein van Berry de Mey in mijn smoothies, verder gebruik ik creatine en zink. Zink gebruik ik omdat je zink verliest tijdens het zweten en het is belangrijk voor natuurlijke testosteron productie. En natuurlijk gebruik ik B12.’

Aan welke doelen werk je?
‘Ik ben bezig met het behalen van een pro status binnen bodybuilding. Ik zie dit als een belangrijke mijlpaal waardoor nog duidelijker wordt dat vegan zijn geen belemmerde factor hoeft te zijn, maar juist in je voordeel werkt. Ik wil dit natuurlijk doen zonder verboden middelen. Op het gebied van veganisme wil ik bekend staan als de vegan sport- en voedingscoach van Nederland. Dit om mensen die al vegan zijn te helpen bij optimalisatie van voeding en mensen die een vegan voedingspatroon willen starten te helpen om de overgang te maken.  Ik zet sowieso constant nieuwe content op mijn Instagram en binnenkort komen er ook filmpjes op Youtube van mezelf en met iemand anders samen. Verder wil ik werken aan mijn bekendheid en mijn invloed vergroten.’

Wat ben ik vergeten te vragen of wil je zeker nog aan de lezers van mijn blog kwijt?
Ik wil de lezers op het hart drukken dat de allerbeste manier om vegan naar de buitenwereld te verkondigen positiviteit is. Dit kan in verschillende vormen van prestaties, voorbeeldfunctie en doing what is the right thing not what is easy.’Categorieën:Interviews, Lifestyle, sport

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: