Leonore Verheijen | Bodybuilding

Binnen de vegan fitness- en bodybuildingwereld is de 24-jarige Leonore Verheijen geen onbekende. Leonore woont in Eindhoven (de plek waar om onduidelijke redenen die iets met een voetbalclub te maken hebben, één van mijn kinderen ook wil gaan wonen) en is werkzaam als personal trainer en lifestyle coach. Haar grote passie is dan ook andere mensen hun (fitness) doelen te laten halen. Tijd om nader met haar kennis te maken.

Heb je altijd aan fitness en bodybuilding gedaan?
‘Sinds ik acht jaar geleden aan beide knieën een kruisbandreconstructie ben ondergaan, ben ik in de sportschool te vinden. Mijn passie lag voorheen bij dansen, dit deed ik meerdere uren in de week, maar door de operaties aan mijn knieën werd dit helaas te gevaarlijk. De eerste twee jaar had ik een hekel aan krachttraining, ik vond het enorm saai en ging met moeite naar de sportschool. Maar de haat werd vervangen door liefde naar mate ik steeds meer progressie boekte. Na verloop van tijd kreeg ik steeds vaker de vraag te horen of ik in voorbereiding was voor een wedstrijd. In eerste instantie had ik geen flauw idee waar men het over had, maar na het internet af te struinen kwam ik op bodybuilding wedstrijden uit.’

Bodybuilding en een vegan lifestyle gaat dat wel samen?
‘Bodybuilding en wedstrijden draaien, is nooit bij mij op gekomen, maar toen ik eenmaal vegan werd (drie jaar geleden) en de geluiden rondom veganisme nog erg negatief waren in de sportschool, besloot ik het tegendeel te bewijzen. Samen met een coach bereidde ik me voor op mijn eerste wedstrijd (C-level), en met succes! Ik had mijzelf gekwalificeerd voor een B-wedstrijd en hier was het weer raak. Vol ongeloof stond ik na een jaar hard werken op het NK bodybuilding als veganist en heb ik mijzelf kunnen kwalificeren als een A-atleet. Momenteel ben ik niet in wedstrijdvoorbereiding, maar ik ben wel van plan om aan het einde van het jaar nog één wedstrijd te draaien om het af te leren.’

Hoe zorg je er voor dat je voldoende voedingsstoffen en eiwitten binnenkrijgt?
‘Ik hou mijn voeding bij in de app myfitnesspall. Ik kan dan goed zien of ik de juiste verhouding aan koolhydraten, vetten en eiwitten binnen krijg. Als je spieren wilt opbouwen op een veganistisch dieet is het van belang dat je je eiwitten uit verschillende bronnen haalt, dus bijvoorbeeld niet alleen maar uit soja. Hierdoor krijg je een completer aminozuurprofiel.  Naast mijn voeding drink ik, net als de meeste bodybuilders, één proteïne-shake na het sporten, alleen is mijn shake op plantaardige in plaats van dierlijke basis.’

Waarom ben je vegan geworden?
‘De voornaamste reden waarom ik vegan ben geworden is het milieu. Toen ik erachter kwam wat voor impact onze levensstijl keuzes hebben op het milieu was ik volledig om. Na verloop van tijd ging ik me steeds verder inlezen en werd het ethische aspect met betrekking tot de dieren ook een belangrijk punt. Mijn gezondheid is nooit een reden geweest en dat is het nu nog steeds niet.’

Moet je wel eens concessies doen?
‘In het begin was het sociale aspect het moeilijkste. Ik ben opgevoed onder het mom “je eet wat de pot schaft” en “je kijkt een gegeven paard niet in de bek”. Hierdoor vond ik het erg lastig aan te geven dat ik iets liever niet wilde eten. Maar na een halfjaar was iedereen er wel aan gewend en was het geen probleem meer.’

‘Naast dat ik plantaardig eet, probeer ik ook goed op te letten met alle andere aspecten van veganisme. Zo koop ik geen nieuwe producten die niet vegan zijn, maar ik heb bijvoorbeeld wel nog een oud paar leren schoenen in de kast staan van vier jaar oud. Tijdens het sporten gebruik ik materialen die van kunststof zijn gemaakt, dus gelukkig heb ik hier geen concessies in hoeven te maken!’

Nog een laatste slotwoord aan de lezers van Sweat and be Fit?
‘Ik denk dat deze morele lijn voor iedereen heel anders is en dat het niet zozeer uitmaakt, ik vind dat alle kleine beetjes helpen en zolang je weet dat je je best doet ben je op het juiste pad!’Categorieën:Interviews, Lifestyle, sport

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: