Jessica De Sousa | Powerlifter

De 27-jarige Jessica De Sousa komt uit Dorne, Maaseik (België). Recentelijk heeft zij zich gekwalificeerd voor het Wereldkampioenschap Classic Powerliften in Helsingborg Zweden, dat in juni wordt gehouden. Naast de vele uren die zij in de sportschool doorbrengt, zet zij zich actief in voor dierenrechten en is zij zelf uiteraard vegan. In het onderstaande interview laat ik jullie graag kennismaken met deze spontane zuiderbuur.

Kun jij jezelf kort voorstellen aan de lezers van Sweat and be fit?
‘Ik ben Jessica De Sousa. Mijn papa is van Portugese afkomst en mijn mama is half Duits, ik heb een zus Natasja en ik ben samen met Nick, die net als ik  heel sportief is. Ik behaalde een master Biomedische Wetenschappen aan de universiteit van Hasselt. Ik had een sterke interesse in drugsverslavingen, een sterk moreel kompas en deed onderzoek naar hepatitis C bij injectie-druggebruikers. Ik ben geboren in een klein dorpje, maar heb altijd zin gehad om mijn vleugels uit te spreiden, naar het buitenland te gaan en ook om Portugees te leren. Daarom besloot ik een banaba Internationale Samenwerking Noord-Zuid te studeren. Voor mijn onderzoeksstage met crack cocaïne verslaafden ging ik naar Brazilië. Dit was mijn eerste kennismaking met andere culturen en reizen. Hierna werkte ik als leerkracht Engels een jaar in China en verkende ik voor het eerst Azië. Eens terug bleef ik maar een jaar in België om vervolgens door Australië en Zuid-Oost Azië te reizen. Op dit moment werk ik als clubmanager en personal trainer in een fitness waar ik focus op mijn passies powerliften en plantaardige voeding en het begeleiden van andere mensen met het behalen van hun doelen. Verder zing ik ook graag en speel ik ukulele.’

Haikou Vulcano Cluster

Hoe lang doe je al aan Fitness en powerliften?
Ik heb in het middelbaar wel een aantal jaar gefitnesst, maar daar ben ik mee gestopt toen ik ging studeren. Toen ik in China woonde ben ik weer begonnen met fitnessen. In die tijd thaibokste ik al een aantal jaren, maar ik vond in Haikou waar ik verbleef geen goede thaiboksclub. Dat was ook moeilijk met mijn werkuren, ik werkte avonden en weekends op een privéschool. De flexibiliteit van de fitness was wel fijn, ik kon voor of na mijn werk trainen. Ik ben begonnen met een gratis schemaatje van bodybuilding.com. Ik vond het superleuk om progressie te zien en al snel was ik verslaafd. Ik wou eigenlijk olympic weightlifting leren. Via via heb ik een Amerikaanse personal trainer leren kennen. Hij wist niet zoveel van weightlifting, maar hij heeft mij wel leren powerliften. Ik had hier aanleg voor en had vooral ook een grote dosis discipline.’

Welke sporten doe je nog meer?
‘Vroeger heb ik zowat vanalles gedaan waarvan het langst handbal, dansen, atletiek en thai-/kickboksen. Ik dans nog steeds graag als ik uitga en af en toe loop ik ook nog wel eens, maar geen lange afstanden door problemen met mijn knie. Thaiboksen vond ik ook superleuk, maar dat is heel moeilijk te combineren met powerliften. Ik herstel niet goed van telkens dezelfde bewegingen in mijn schouders en heb schrik dat ik kwetsuren krijg. Ik geef verder groepslessen in de fitness en doe ook af en toe yoga, dat vind ik zelf heel tof en zou ik graag nog wat vaker doen. Ik heb ook mijn PADI open water, dus scuba diven als je dat een sport kan noemen.’

Welke sporten doe je nog meer?
‘Vroeger heb ik zowat vanalles gedaan waarvan het langst handbal, dansen, atletiek en thai-/kickboksen. Ik dans nog steeds graag als ik uitga en af en toe loop ik ook nog wel eens, maar geen lange afstanden door problemen met mijn knie. Thaiboksen vond ik ook superleuk, maar dat is heel moeilijk te combineren met powerliften. Ik herstel niet goed van telkens dezelfde bewegingen in mijn schouders en heb schrik dat ik kwetsuren krijg. Ik geef verder groepslessen in de fitness en doe ook af en toe yoga, dat vind ik zelf heel tof en zou ik graag nog wat vaker doen. Ik heb ook mijn PADI open water, dus scuba diven als je dat een sport kan noemen.’

Waar ben je op sportief gebied het meest trots op?
‘Mijn doel voor dit jaar was om aan een internationale wedstrijd mee te doen, een Europees of Wereldkampioenschap. Ik heb mij in april gekwalificeerd voor het Wereldkampioenschap Classic Powerliften in Helsingborg Zweden dat gehouden wordt juni. Hier ben ik heel trots op. Mijn volgende doelen zijn om drie keer mijn eigen lichaamsgewicht te deadliften, twee-en-half keer mijn gewicht te squaten en anderhalf keer te benchen. Een plaatsje in de top vijf internationaal zou ook iets zijn waar ik naartoe wil werken.’

Jessica’s favoriete lift, deadlift

Hoe vaak sport je en hoe fanatiek?
Ik train zelf vijf keer per week en geef dan nog drie tot vier keer per week groepslessen. Hoe fanatiek? Voor mij voelt het niet echt fanatiek, want ik zweet meestal niet omdat ik vaak lang rust tussen mijn sets. Maar ik denk dat voor de Average Joe vijf keer per week trainen wel fanatiek is haha. Ik volg ook een strikt voedingsschema.’

Naast super sportief ben heb je een vegan lifestyle. Sinds wanneer ben je vegan?
‘Sinds augustus-september 2011. Ik was wel al heel lang vegetariër. Ik stopte met vlees eten op mijn elfde. Ik at dan nog één keer per week vis, tot ik ook hiermee stopte toen ik ongeveer zestien jaar was. Ik had twee veganisten bij me op het middelbaar zitten en wist eigenlijk al langer dat de melk- en eierindustrie ook niet helemaal pluis was, maar ik at te graag kaas. Tijdens mijn examens op de universiteit ben ik een keer echt informatie gaan opzoeken over veganisme op de website van Bite Back. Ik zat toen op kot en kon het voor mezelf niet meer goed praten om nog dierlijke producten te eten en gebruiken.’

Waarom ben je vegan geworden?
‘Om bij te dragen aan een wereld waar er zo min mogelijk dierenleed is. De milieu- en gezondheidsaspecten zijn natuurlijk ook belangrijk, maar het belangrijkste voor mij is dat ik vind dat dieren geen gebruiksvoorwerpen zijn. Ze hebben ook recht op een vrij leven.’

opendeurdag bij Forest & Friends

Hoe strikt is jouw vegan lifestyle?
‘Ik ben vrij strikt vegan. Ik eet volledig plantaardig en koop ook geen dierlijke materialen en koop verzorgingsproducten die niet op dieren getest zijn. Mijn squatschoenen en riem zijn ook vegan. In mijn gym is er veel leer, maar daar kan ik zelf niets aan veranderen. Toen ik in China woonde had ik geen toegang tot producten die niet op dieren getest waren en ook taalbarrières zorgden ervoor dat ik wel eens per ongeluk een dierlijke bouillon heb gegeten. Dat vond ik wel moeilijk als ik er dan achter kwam, maar ik probeerde dan te denken aan alle dieren die ik al gered heb in mijn bijna acht jaar veganisme. Een uitzondering die ik eerlijk gezegd wel bewust gemaakt heb, is dat ik wel eens een wijntje dronk waarvan ik niet zeker was of het vegan of niet vegan was en ik rookte ook af en toe niet-vegan tabak. Ik rook nu wel al een tijdje niet meer en drink sowieso nog zelden alcohol.’

Welke momenten zijn er lastig als vegan?
‘Vroeger vond ik het moeilijk om vaak dezelfde vragen te beantwoorden en liet ik me ook snel opjagen door andere mensen, vooral familieleden. Nu ben ik hier al veel rustiger in. Voor mij is het echt wel al een gewoonte dus er zijn zelden momenten dat ik het hier in België moeilijk heb. In het buitenland is het wel soms lastig als je de taal niet spreekt en als ze geen of niet goed Engels kunnen, hoewel veganisme wel erg aan bekendheid is gegroeid de laatste jaren. Privé vind ik het soms moeilijk dat mijn vriend geen veganist is, maar hij is wel al vegetariër en eet wel voor het grootste deel plant-based. In het verleden heb ik ook relaties gehad met jongens die vlees aten, dat vond ik nog een stuk moeilijker, zeker als activiste.’

Hoe vegan is jouw club?
De gym waar ik werk en train is helemaal niet vegan. Wij hebben veel leren toestellen en verkopen ook veel dierlijke producten zoals whey shakes, caseine, BCAA’s et cetera. Wij verkopen sinds kort wel vegan eiwitpoeder en er komen ook vegan repen aan. Ook maak ik seitan om mensen in mijn gym hiermee kennis te laten maken. Dit is een vleesalternatief dat erg hoog in eiwitten is en heel laag in suikers en vetten. Ideaal dus eigenlijk voor sporters. Ik hoop in de toekomst misschien een kleinschalig seitanbedrijfje te hebben.’

Groepsfoto met collega’s van FitPoint

Hoe zorg je dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om genoeg energie te hebben tijdens jouw sport?
Ik eet een gevarieerd  en gebalanceerd dieet met veel groenten en fruit, granen en aardappelen, peulvruchten, noten en zaden.  Op dit moment volg ik de Vegan RP templates. Dit zijn eigenlijk schema’s met macronutriëntenratio’s en tijdstippen waarop je deze moet eten. Zo mag ik bijvoorbeeld de meeste koolhydraten en de minste vetten eten rond mijn training. Ik kies echter wel zelf wat ik eet. Die schema’s werken heel goed voor mij en zorgen dat mijn energie tijdens mijn trainingen optimaal is en dat ik mijn spiermassa en kracht kan behouden tijdens mijn weight cuts.’

Gebruik je supplementen?
‘Ik gebruik dagelijks een veg-1 multi hierin zit onder andere B12 en vitamine D. Omega 3 is ook iets dat ik supplementeer door middel van algenolie. Qua sportsupplementen gebruik ik dagelijks plantaardige eiwitshakes en ook wel af en toe een eiwitreep. In het verleden heb ik wel eens creatine gesupplementeerd maar op dit moment niet. Voor de rest drink ik af en toe wel eens een koffie of thee voor mijn training en gebruik ik cafeïnepillen tijdens mijn wedstrijden.’

Welke doelen heb je voor jezelf nog gesteld?
‘Voeding is mijn passie en ik ben dan ook een certificaat Nutrition Coach aan het halen van Precision Nutrition. Dit is een internationaal erkend certificaat. Door mijn biomedische achtergrond weet ik eigenlijk al veel over voeding en metabolisme, maar ik wil vooral leren om efficiënter te coachen. Ik zou graag in de toekomst zelfstandig personal trainer en voedingscoach zijn.’

‘Op vlak van veganisme probeer ik regelmatig mee te doen aan demonstraties en bake sales als activiste. Ik zit al vrij lang bij Bite Back, maar ben er een tijdje niet mee bezig geweest omdat ik in het buitenland zat of werkte in het weekend. Animal rights steun ik ook financieel en ik doe ook af en toe mee aan de Cube of Truth van Anonymous for the Voiceless.’

Bite Back actie, Varkensleed Vlaanderen

Wat wil je zeker nog aan de lezers van Sweat and be Fit kwijt?
‘Je mag me contacteren als je coaching nodig hebt voor krachttraining of plantaardige voeding. Verder doe ik dus ook mee aan het Wereldkampioenschap. Dit kost veel geld, denk maar aan inschrijvingskosten, reis, hotel, Belgische outfit. Als je dus wil sponsoren of je kent bedrijven of merken die me zouden willen sponsoren mag je me contacteren via mijn instagram: @jess.desousa.’Categorieën:Interviews, Lifestyle, Vegan

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: