Anne van Veen | Dansprofessional

Regelmatig interview ik sporters voor Sweat and be Fit. Dit keer een interview met Anne van Veen. Anne is 32 jaar en woont met haar twee katten Koko en Yum Yum in Utrecht. Naast haar promotieonderzoek naar dierproevengeschiedenis aan de universiteit van Utrecht werkt zij als freelance danser en geef zij bootcamptraining. Daarnaast doet zij ook nog vrijwilligerswerk voor de Nederlandse Vereniging voor Veganisten (NVV) en de dansschool waar zij danst.

(C) JP Kranenburg

Je bent al een tijdje actief in de danswereld. Kun je daar wat meer over vertellen?
Ik ben als kleuter begonnen met turnen, dat heb ik gedaan tot ik ging studeren. Toen ben ik overgestapt op dansen, eerst ballet en later break dance. Nog een paar jaar later kwam daar ook hip hop en moderne dans bij. Het dansen vond ik zo leuk dat ik er meer mee wilde doen dan alleen als hobby dansen. Ik deed auditie voor dansopleidingen en in 2011 studeerde ik af als danser, dansdocent en choreograaf.  Na mijn afstuderen werkte ik fulltime als zelfstandig dansprofessional. Ik heb veel les gegeven, maar ook eigen voorstellingen gemaakt en in allerlei voorstellingen gedanst. Omdat ik erg laat begonnen ben met dansen, ben ik erg blij dat het me alsnog gelukt is er mijn beroep van te maken. Ik ben trots op de voorstellingen die ik heb gemaakt, vooral de voorstellingen voor en met mensen die normaal gesproken niet zo snel met dans in aanraking komen. Zo heb ik een voorstelling gemaakt in een gevangenis, een verzorgingstehuis en een voorstelling met mensen met een (fysieke/psychische/visuele/verstandelijke) beperking. Sinds eind 2016 werk ik nog maar af en toe als danser, omdat ik promotieonderzoek ben gaan doen. Overigens maak ik ook voorstellingen over mijn onderzoek, maar dat is meer theater. Om toch in vorm te blijven, dans ik zo’n vijf keer per week. Daarnaast doe ik sinds een jaar of twee boulderen, zo’n twee keer per week.’

Je bent veganist. Sinds wanneer en waarom?
‘Ik ben vegan sinds 1 januari 2011. Eind 2010 kwam ik er achter dat ik lactose-intolerantie ben, toen ging ik googlen en kwam ik veel informatie over veganisme tegen en over hoe het er aan toegaat in de zuivel- en eierindustrie. Toen besloot ik vegan te worden. Daarvoor was ik al heel lang vegetariër.’

Lukt het om geheel vegan te zijn of moet je concessies doen? Bijvoorbeeld voor je sport- of dansmaterialen.
‘Ik ben geheel vegan en ook al een tijd actief voor de NVV,  bijvoorbeeld door achter de stand te staan en activiteiten te organiseren tijdens de vegan-challenge. Balletschoentjes en spitzen zijn vaak niet vegan, maar er bestaan gelukkig van beide wel vegan varianten. Vegan balletschoentjes worden inmiddels standaard in webshops verkocht, vegan spitzen waren wat lastiger te vinden, maar ook dat is gelukt. Inmiddels verkopen zowel Grishko als Gaynor Minden vegan spitzen. Klimschoenen zijn gelukkig vrij makkelijk vegan te vinden, ik hoef dus geen concessies te doen.’

‘Vegan zijn vind ik eigenlijk nooit lastig. Ik doe ook niet echt iets bijzonders qua eten, gewoon gevarieerd en voldoende eten. Qua supplementen neem ik B12 en D3. Aan mijn havermelk zit ook calcium toegevoegd, al drink ik dat eigenlijk vooral omdat ik het lekker vind 😉 ’

Welke doelen heb je voor jezelf nog gesteld op sportief of dansgebied en/of op het gebied van veganisme?
‘Ik heb geen specifieke doelen, gewoon lekker door sporten en er van genieten. Qua veganisme weet ik niet zo goed wat voor persoonlijk doel ik zou kunnen hebben. Ik hoop er wel aan bij te dragen dat meer mensen vegan worden. Ook hoop ik er aan bij te dragen dat veganisme een meer intersectionele en inclusieve beweging wordt, waarbij we strijden tegen het beëindigen van alle vormen van onderdrukking (racisme, seksisme, validisme, etc.) en waar iedereen zich welkom voelt.’

Wat ben ik vergeten te vragen of wil je zeker nog aan de lezers van mijn blog kwijt? 
‘Ik wil graag nog wat opmerken over de relatie veganisme en gezondheid. Hoewel ik het goed vind om te laten zien dat je prima gezond kunt zijn als vegan, vind ik het ook belangrijk om erop te letten dat we veganisme en gezondheid niet gelijk gaan stellen. Ook vegans kunnen ernstig ziek worden en ook chronisch zieke mensen of bijvoorbeeld mensen met een beperking kunnen vegan worden. Helaas zie ik regelmatig opmerkingen als ‘vegans worden toch nooit ziek’ of bijvoorbeeld ‘grappige’ plaatjes waarin niet-vegans worden weggezet als ongezond en dik. Daarmee sluit je zieke en dikke mensen buiten, dat moeten we niet willen. Laten we in het oog houden dat veganisme primair gaat om het strijden tegen de onderdrukking van niet-menselijke dieren. Dat gaat het beste als iedereen zich welkom voelt, hoe gezond of fit je ook bent. Bovendien kunnen we diverse vormen van onderdrukking ook veel beter doorgronden en aanpakken als we inzien hoe deze met elkaar samenhangen. Voor wie hier meer over wil weten, op 12 mei 2019 is er hier een congres over in Rotterdam’Categorieën:Interviews, Lifestyle

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: