Black Betty Red

De komende periode zal ik steeds meer producten onder de loep nemen en onderzoeken of er dierlijke stoffen zijn gebruikt. En zo ja, welke alternatieven er zijn. Omdat het bijna kerst is, staat deze keer wijn centraal. Want om maar met het slechte nieuws te beginnen: niet elke wijn is veganistisch. Al is het drankje zelf meestal gewoon plantaardig, tijdens de productie worden vaak dierlijke producten gebruikt om de wijn te klaren.

Het klaren van wijn
Druivenpulp wordt wijn door de alcoholische gisting, waarna de wijn nog kortere of langere tijd rijpt. De wijn bevat dan nog allerlei bestanddelen die de wijn troebel of instabiel kunnen maken, zoals resten van gisten, bacteriën, wijnsteenzuur(kristallen) enzovoorts. Logisch dus dat de wijnmaker deze stoffen uit de wijn wil verwijderen voordat deze in de fles gaat. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt de wijn geklaard en/of gefilterd. Vroeger werd zelfs ossenbloed gebruikt om te klaren, maar dat gebeurt in Europa al enige tijd niet meer. De meest voorkomende klaringsmiddelen tegenwoordig zijn albumine (van ei-eiwitten),  caseïne (van melk-eiwitten), gelatine (huid, botten en kraakbeen van zoogdieren) en vislijm (gedroogde zwemblazen van vissen). Proost, of liever toch maar even niet.

De stoffen zijn dan wel niet meer aanwezig in het eindproduct, maar er zijn wel dieren misbruikt en/of gedood voor het productieproces van wijn. Gelukkig zijn er ook alternatieven.  Behalve het klaren door de temperatuur te verlagen, of de wijn door koude buizen te pompen zijn er ook geheel plantaardige middelen. Wijn kan bijvoorbeeld ook geklaard worden met een kleiachtig materiaal dat bentoniet heet. Wanneer je dit op het etiket ziet staan, is de kans groter dat het product niet met dierlijke stoffen geklaard is. Andere niet-dierlijke hulpstoffen om wijn te klaren zijn kalksteen, kaolin klei, diatomeeënaarde, plantencaseïne en silicagel.

Het etiket
Na het aflopen of filteren zijn de klaringsmiddelen samen met de ongewenste stoffen uit de wijn gehaald. Onderzoek heeft echter aangetoond dat er minuscule sporen van klaringsmiddelen in de wijn achter kunnen blijven. Melk en eiwit gelden beiden als allergenen en worden soms dan ook op het etiket vermeld. Er zijn echter ook veel wijnlanden waar deze vermelding van allergenen op het etiket niet verplicht is. Met het etiket van een wijnfles is iets overigens iets geks aan de hand. Het geeft informatie over het druivenras, de herkomst, de bottelaar, de aanwezigheid van sulfiet en het alcoholpercentage, maar wat er precies ín de wijn zit, staat er niet op. Dat komt door Europese regelgeving: hoewel de EU heeft bepaald dat van alle producten met meer dan één ingrediënt precies moet worden vermeld wat erin zit, vormen dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 procent een uitzondering. Het is dus belangrijk om van tevoren goed na te vragen of uit te zoeken welke wijn veganistisch is. De website barnivore.com is hier een handig hulpmiddel bij.

Veganistische wijn | Black Betty
Van De Wijnreus kreeg ik deze week een doosje Black Betty 2017 van de wijnmakers Johanna and Franz Landauer-Gisperg uit Tattendorf (Oostenrijk). Een wijnhuis dat zowel biologisch als vegan gecertificeerd is. Een dieprode wijn met een bessige fruitigheid, volumineus en weelderig in de mond, met een lange afdronk die je het beste drinkt op een temperatuur van 17 graden. Wij hebben de wijn uitgebreid geproefd, aan onze buren laten proeven en wij zijn allemaal even enthousiast.

Giveaway
Op mijn Facebookpagina en Instagram vind je binnenkort een giveaway waarbij je kans maakt om twee flessen Black Betty 2017 te winnen.

Black Betty 2017
Winzerhof Landauer-GispergCategorieën:Food & Drinks, Lifestyle

Tags: , , ,

2 replies

  1. Daar sta je als beginnende vegan inderdaad niet snel bij stil inderdaad. 😏

    Like

Trackbacks

  1. Brothers Cider – Sweat and be fit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: