Weleda tandpasta’s

Ook in allerlei producten in de badkamer kom je dierlijke ingrediënten tegen. Ik testte een aantal producten en zal hier de komende blogs aandacht aan besteden. Als eerste de producten van Weleda. Ik ontving drie tandpasta’s om te testen.

Tandpasta
Als we het over vegan tandpasta hebben, gaat het er vooral om dat de tandpasta  niet op dieren is getest. Zo zijn alle verzorgingsproducten die in China geproduceerd (en verkocht) worden bij wet verplicht getest op dieren. Vermijden dus!

Daarnaast kunnen tandpasta’s  ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. Zoals bijvoorbeeld: glycerine (kan dierlijk zijn, maar ook plantaardig) of propolis (door bijen gemaakt). De meeste ingrediëntenlijsten op tandpasta’s zijn ingewikkeld en meestal weet je van driekwart van de ingrediëntenlijst sowieso niet eens wát het betekent. Laat staan of het dan om een plantaardig, dierlijk of voornamelijk synthetisch/kunstmatig ingrediënt gaat. Een vegan label terugvinden op de verpakking is dan wel zo handig. Naast dat er geen dierlijke producten in mijn tandpasta zitten, vind ik het belangrijk om verzorgingsproducten met zo min mogelijk chemische of synthetische stoffen te gebruiken. Zo bevatten veel merken (zoals Aquafresh, Colgate, Oral B, Sensodyne) polyethylene-glycol of polyethylene (PE). Deze microplastics komen via ons afvalwater in de rivieren en oceanen terecht en op die manier in de magen van alle dieren die in het water leven. Dus liever ook niet in mijn lijf of in het gootsteenputje.

Van Weleda ontving ik de Calendula, Planten en Ratanhia tandpasta’s om te testen.

Calendula tandpasta
De Calendula tandpasta bevat als belangrijkste ingrediënt de extracten van de bloeiende bovengrondse delen van de calendula (of goudsbloem). Waardoor de tandpasta een geelgroene tot bruingroene kleur heeft. Deze worden geteeld in de biodynamische tuin in Schwäbisch Gmünd. Calendula-extract zorgt voor een gezonde mondholte en helpt kleine weefselbeschadigingen herstellen. Vandaar dat goudsbloem vaak ook in zalf voor schuurplekken zit.

Verder zit er water in, calciumcarbonaat (krijt), glycerine (gewonnen uit plantoliën), magnesiumaluminumsilicaat (een kleisoort), alcohol (voor stabilisering en desinfectie), mirrehars (een aromatische gomhars), xanthaan (een hoogmoleculair koolhydraat als bindmiddel en stabilisator), glycyrrhizinezuur (gewonnen uit de wortel van zothout), aroma (waarvan alleen duidelijk is dat deze uit natuurlijke etherische oliën komen) en limonene (ook verkregen uit natuurlijke etherische oliën en gebruikt als geurmiddel).

Best nog heel wat ingrediënten voor een tandpasta. Maar wel weer compleet duidelijk wat er in zit en waarvoor. De tandpasta bevat geen fluoride en ook geen synthetische schuimmiddelen. Wat wel weer even wennen was. Een tandpasta die niet schuimt. Na een ongeveer een halve minuut lijkt het alsof het je alleen met water aan het poetsen bent. Uiteindelijk geeft de tandpasta wel een fris schoon gevoel.

Planten tandpasta
De Planten tandpasta bevat als hoofdbestanddeel kamille-extract. Dat het onaangename gevoel in de tanden verzacht en het tandvlees tot rust brengt door haar kalmerende werking.

Verder zit er net als in de Calendule tandpasta water, glycerine, magnesiumaluminumsilicaat, alcohol en mirrehars, xanthaan, aroma en limoneen. Daarnaast zit er kiezelzuur (als mineraalreiniging),  aesculine (uit de schors van de paardenkastanjeboom) en extract van de rode ratanhiawortel in. Deze wortel bevat veel looistoffen, die ontstekingswerkende eigenschappen hebben en het tandvlees verstevigen.

Ook aan deze tandpasta zijn geen fluoride en synthetische schuimmiddelen toegevoegd.

Ratanhia tandpasta
Terwijl bij de Planten tandpasta de rode ratanhiawortel één van de ingrediënten is, is bij Ratanhia tandpasta dit het hoofdbestanddeel. Ratanhia is een onopvallende, ruige plant die in het woestijngebied rond de stad Arequipa (Zuid-Peru) groeit en in het wild geplukt wordt. De plant gedijt in het harde klimaat van de uitlopers van de Andes en met haar wortels houdt ze mee de erosie tegen. Jaarlijks wordt maar liefst een half miljoen ton medicinale planten geoogst en overal ter wereld verhandeld. Die handelsstromen zijn echter onoverzichtelijk en niet alle telers zijn bereid om dit op een eerlijke manier te doen.

Dit geldt ook voor de ratanhia-wortel. Weleda heeft een oogstproject in samenwerking met milieuorganisaties opgezet Jaarlijks wordt één ton gedroogde wortels geoogst volgens de voorschriften van het duurzame oogstproject. In Europa worden ze verder tot extracten verwerkt. De plukkers krijgen een vast afgesproken en eerlijk loon dat voor hen een belangrijke bron van inkomsten betekent.

Terug naar de tandpasta. Ook in de Ratanhia tandpasta vind je de hier bovengenoemde ingrediënten als water,  calciumcarbonaat,  glycerine,  magnesiumaluminumsilicaat,  alcohol,  aroma, extract van mirrehars,  xanthaan,  glycyrrhizinezuur ammoniumzout en limoneen terug.

Fluoride
Alle drie de tandpasta’s bevatten geen fluoride. Het mineraal fluoride zou nodig zijn voor een gezond gebit. De fluoride die aan veel tandpasta’s wordt toegevoegd, is een restproduct van de productie van aluminium en fosfaatkunstmest. Het is de vraag of fluoride, zeker in hoge dosis, wel zo gezond is voor ons lichaam en onze gezondheid. En of eventuele schadelijke gevolgen opwegen tegen de gunstige werking op onze tanden. De meeste tandartsen zullen aanraden tandpasta te gebruiken met fluoride. Het maakt de tanden harder en beschermt zo tegen gaatjes. Diverse onderzoeken geven aan dat grote hoeveelheden en jarenlang gebruik van fluoride slecht is voor onder andere de werking van je schildklier en hersenen. Aangezien ik geen specialist ben op dit gebied laat ik een oordeel over dit onderwerp graag aan een ander over.

Ook de tandpasta’s van Weleda proberen?
Al met al zijn wij redelijk tevreden over de drie genoemde tandpasta’s van Weleda. Het ontbreken van schuim is even wennen, maar je houdt er wel fris gevoel aan over. Wil je ze ook proberen dan kun je ze onder andere bestellen bij Big Green Smile en bol.com




Categorieën:Lifestyle, Producten

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: