Eendenkooienpad

In mijn trainingsschema heeft mijn hardloopcoach ook wandelingen opgenomen. Nu kan ik natuurlijk gewoon een rondje door de wijk gaan wandelen of zelf een route verzinnen, maar er zijn veel websites met mooie wandelroutes te vinden. Eén van de websites waar ik op terecht kwam, was die van klompenpaden.nl. De makers van Klompenpaden – Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland ­– bieden wandelingen aan in de provincies Utrecht en Gelderland. Alle Klompenpaden worden ontwikkeld in samenwerking met vrijwilligers en ook na realisatie onderhouden door vrijwilligers. Ik koos voor mijn wandeling op 5 oktober het Eendenkooienpad uit. Een route van 17 kilometer door het buitengebied van Montfoort en IJsselstein. Dus naast de deur en redelijk bekend terrein, omdat de IJsseltrail en IJsselwalk gedeeltelijk dezelfde route volgen.

Het officiële startpunt is bij Jachthaven Marnemoende in IJsselstein. Ik besloot op te stappen bij Sporthal de Oever. Even de brug over de Hollandse IJssel, achter de hockeyvelden, oversteken en daar staat het eerste bordje met de klompjes al. Na een kort stukje door de parkjes van de wijk liep ik via de Broeksedijk de bebouwde kom van IJsselstein uit. Bij de splitsing met de Stuiverbergweg moet je zoals ik verwachte rechtdoor. Het bordje geeft dit ook duidelijk aan. Doordat een boer de weg had geblokkeerd met een aantal schouderhoge hekken twijfelde ik wel even of ik goed zat. Nadat ik voor de zekerheid op de app van Klompenpaden had gekeken en er zeker van was dat ik dit pad in moest, was ik niet meer tegen te houden en klom ik over beide hekken en vervolgde mijn weg. Ik was blij dat ik stevige wandelschoenen aan had getrokken, want het vervolg van de route was erg modderig.

Op het lange stuk door Polder Blokland brak de zon door. Het was inmiddels kwart over negen in de ochtend en ik was de laatste 4 kilometer niemand tegen gekomen. Heerlijk om even helemaal alleen te zijn met de geluiden van vogels om mij heen. Af en toe zag ik een paar mooie roofvogels en in de polder zelf kwam ik veel schapen en stieren maar ook veldmuisjes en andere knaagdieren tegen. Het pad dat ik volgde, ging dwars door het gebied waar veel ganzen hun rust zoeken en is dan ook gesloten van 1 november tot 1 maart. In die periode is er een alternatieve route die deze polder overslaat.

Via Blokland liep ik de bebouwde kom van Montfoort binnen. Op Blokland (zo heet de weg) kom je ook diverse eetstalletjes tegen van (hobby-) fruittellers tegen. Ook zit er Fruitbedrijf van Lint, hier kun je een fruitsapje drinken, fruit kopen in de Landschuur of op wat warmere dagen even op het terras zitten. Gelukkig bleef het bij het randje van Montfoort en liep ik al vrij snel weer de natuur in. Via de Tiendwetering liep ik richting Knollemanshoek. Een leuke pad tussen de weilanden door. Via een smal paadje, dat je snel over het hoofd zou zien, kom je op het Jaagpad langs de Hollandse IJssel terecht. Dit pad was, toen ik de IJsseltrail en de IJsselwalk liep, goed begaanbaar. Het eerste stuk ging nog vrij redelijk, daarna werd de begroeiing steeds hoger en moest ik af en toe zelf een pad maken om verder te kunnen. Hierdoor zie je weinig van de IJssel en de watervogels en loop je redelijk tegen het prikkeldraad van de aangrenzende weilanden aangeplakt.

Tot aan de brug bij de Jachthaven was het nog redelijk te doen. Het eerste stuk na de brug richting Caravanpark  “de Voormolen” was een waar oerwoud en ik had beide handen (en mouwen voor de brandnetels) nodig om een weg te banen. Daarna werd het beter en liep ik weer heerlijk in de ochtendzon langs de IJssel. De route ging een klein stukje over het Caravanpark, waarvan ik niet wist dat deze bestond. Het is een kleine camping voor zo’n 155 caravans en chalets. Na het Caravanpark ging de route weer verder langs de Hollandse IJssel en eindigde voor mij na drie uur en 17 kilometer bij de loopbrug richting de sporthal.

Het Eendenkooienpad is zeker een aanrader voor ieder die goed te been is en niet bang is voor een beetje blubber. Een snoeibeurt van het pad langs de IJssel zou de beleving en het wandelgenot vergroten. Verdwalen is bijna niet mogelijk, doordat de hele route is voorzien van paaltjes en stickers. Mocht je toch van het pad afdwalen, dan is de app van Klompenpaden een goede aanvulling.Categorieën:sport, Walking

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: