Going Deep met Juicebrothers

Vorige week deed ik een driedagen Detox met de sappen van Juicebrothers. In deze blog lees je mijn ervaringen met de sappen van Juicebrothers.

Allereerst waarom zou je een detox doen, een gezond lichaam heeft immers nieren en een lever die al detoxend werken. En dat klopt. Onze lever, nieren en andere organen (zoals bijvoorbeeld onze huid, het lymfatische stelsel en het maag-darmstelsel spelen een ook rol in de verwerking van afvalstoffen) zijn onder normale omstandigheden prima in staat ons lichaam op natuurlijke manier te detoxen. Toch zijn er bronnen die aangeven dat een detoxkuur ons lichaam een handje kan helpen bij het ontgiften. En die gedachten is goed te begrijpen. Immers is de laatste jaren door alle gifstoffen uit voeding, koffie, thee en alcohol, chocolade en suikergoed, medicijnen, schoonmaakmiddelen en luchtvervuiling het gifgehalte in het lichaam schrikbarend toegenomen. Het voedsel wat we tegenwoordig consumeren bevat veel meer conserveringsmiddelen, zout, suiker, e-nummers en andere toegevoegde (kleur)stoffen dan in vroegere tijden. Dus ja, je lichaam heeft inderdaad een zelfreinigend vermogen. Maar een handje helpen door een paar dagen geen gifstoffen te consumeren kan geen kwaad. En detoxen bestaat immers als eeuwen lang.

Maar is detoxen dan de juiste manier? Ik heb tot op heden geen wetenschappelijke bron gevonden die aangeeft dat een detox door middels van sapjes goed zou zijn. Ook op de site van Juicebrothers vind je geen wetenschappelijke onderbouwing. Daartegenover staat dat, ondanks het tekort aan wetenschappelijke onderbouwing, er ook mensen zijn die zich goed voelen door deze manier van detoxen. Misschien een placebo-effect? Dat maakt dan eigenlijk niet uit: ook een placebo-effect is een effect. Een oorzaak hiervan zou kunnen zijn dat je door de detoxkuur meer rust krijgt, je bent immers niet de hele dag bezig met (nadenken over) eten. Ook ben je tijdens de sapkuur waarschijnlijk bewust bezig met je leefstijl en ga je mogelijk meer bewegen. Dit verbeterd dan weer de slaap (lees ook mijn blog over van Slaapwandeling naar Droomleven) en dus ook het natuurlijk detoxen van het lichaam. Doordat je met een detoxkuur minder voedingsstoffen binnenkrijgt zal je ook een paar kilo afvallen. Er kan bij een sapkuur wel een tekort ontstaan aan essentiële aminozuren, essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines A,D,E en K. Dus doe het niet te lang.

Terug naar de sapkuur van Juicebrothers. Als je de website van Juicebrothers bezoekt dan staan daar drie soorten sapkuren op die je allemaal 1, 3 of 5 dagen kunt volgen. Wat je niet vindt op de website is waarom nu juist deze sappen en ingrediënten er voor zorgen dat jouw lichaam van binnen gereinigd wordt. En krijg je wel een uitgebalanceerde hoeveelheid vitamine, mineralen enz. binnen bij deze sapkuren? Mij is het niet duidelijk. Ik probeer dan ook hieronder een korte analyse te geven van hetgeen je wel binnen krijgt. Ik kreeg de bevroren sapkuur ‘Diep’ voor drie dagen toegestuurd van Juicebrothers. Deze sapkuur bevat 6 verschillende sappen met de namen Master Cleanse, Easy Going, Dragons Breath, Dutch Spice, Tropical Green en Vanilla Sky Daarnaast een Ginger Shot om de dag mee te beginnen. Al begin je eigenlijk de dag met een glas water op kamertemperatuur en een beetje citroen. Volgens de beschrijving is het belangrijk om de volgorde aan te houden. Waarom? Dat blijft onduidelijk.

Allereerst de gembershot. Je kunt een boek volschrijven over gember. Het knolletje heeft heel veel gezondheidsvoordelen. Om er een paar te noemen: het stimuleert je immuunsysteem, het voorkomt (ochtend)misselijkheid, verminderd maagklachten, het versneld je metabolisme en je verbrand sneller vet, het stilt de pijn en beschermd tegen verschillende soorten van kanker.

Nu drink ik regelmatig verse gemberthee en gebruik gember ook in gerechten. Maar de gembershot was zelfs voor mij iets te veel van het goed. Alsof alles in je lichaam in brand staat. Sorry, Juicebrothers. Maar deze is niet aan mij besteed. Ik heb de volgende twee dagen van de gembershot thee gemaakt en dat was lekker.

Het tweede sapje is de Master Cleanse. De ingrediënten bestaan uit ahornsiroop, alkaline water, cayennepeper en citroen. Dit sapje is zeer waarschijnlijk gebaseerd op de bekende Master Cleanse, die ook wel ‘Lemon Cleanse’ of het ‘esdoornsiroop dieet’ wordt genoemd. Het is een ontgiftend programma voor lichaam en geest dat gecreëerd werd in 1941 door Stanley Burroughs, een alternatieve dokter. Bekende celebrities hebben gebruik gemaakt van dit sapje om in korte tijd veel, heel veel af te vallen. Zo is zangeres en actrice Beyoncé in 14 dagen tijd 10 kilo afgevallen voor haar rol in de film Dreamgirls. Ook Jared Leto volgde de Master Cleanse en verloor hiermee het gewicht dat hij was aangekomen voor de rol van ‘Mark David Chapman’ (de moordenaar van John Lennon). De kuur staat echter wel bekend om zijn jojo-effect, zoals bij ieder crash-dieet. Bij Juicebrothers krijg je als extraatje Alkaline water in je Master Cleanse. De zuurgraad van het lichaam neigt zich de laatste decennia te ontwikkelen naar verzuring vanwege onjuiste voedingsgewoontes (fast food/bewerkt voedsel/ frisdranken/ energy drinks/ alcohol), vervuilde lucht en niet te vergeten vanwege het roken. Alkaline water is ter ondersteuning van een gezond zuur/base evenwicht. Niks mis dus met dit drankje. Niet uitgesproken lekker, maar wel goed te drinken.

Het derde sapje in de reeks is de Easy Going. Een drankje met appel, boerenkool, citroen, komkommer, selderij en spinazie. Kortom: alleen maar goede ingrediënten, waarvan sommige tot de zogenaamde superfoods behoren. Gezond en lekker.

Het vierde sapje is de Dragons Breath. In dit sapje vind je appel, citroen, gember, grapefruit, peer, rode biet en wortel. Het drankje ziet er zoeter uit dan het is. De biet overheerst een beetje te veel naar mijn mening, maar verder goed te drinken. De gember geeft wat pittigheid aan het drankje. En dat is lekker!

Sapje vijf heet de Dutch Spice en bevat ananas, cayennepeper, goji, grapefruit, kurkuma, sinaasappel, wortel. Het is daarmee het tweede drankje met cayennepeper. Cayennepeper is een specerij in poedervorm gemaakt van hete rode chili pepers. Deze pepers doe ik regelmatig vers door mijn gerechten. Lekker vers. Cayennepeper wordt gemaakt door de pepers te drogen, te malen en te zeven. Cayennepeper bevat erg veel vitamines en andere mineralen. Naast dat de peper relatief veel vitamine A bevat, wat goed is voor de huid en ogen (zie mijn blog over vitamine A), bevat de peper ook vitamine B, vitamine C, vitamine E en mangaan en kalium. Al met al een mix gezondheid dat alle onderdelen van je hart- en vaatstelsel en je spijsvertering kan verbeteren. De andere ingrediënten zijn afzonderlijk stuk voor stuk erg gezond zijn. Waarom ze met elkaar in een sapje zitten is voor mij een raadsel. Ik vind dit sapje niet lekker. Maar smaken verschillen natuurlijk.

Nummer zes, een drankje van ananas, kokoswater, komkommer, kurkuma, limoen en spinazie dat de naam Tropical Green heeft gekregen. Kokoswater is simpelweg het sap van een jonge, verse en groene kokosnoot en is transparant van kleur. Dus niet te verwarren met kokosmelk. Deze laatste wordt namelijk gemaakt van het witte vruchtvlees van de kokosnoot. Hoe langer de kokosnoot rijpt, hoe minder kokoswater er over blijft en des te meer van het witte vruchtvlees de kokosnoot bevat. Kokoswater is met name bekend in sportdrankjes. Dit omdat het super hydrateert, kalium bevat dat helpt bij het herstel na fysieke inspanning en het voorkomt spierkramp. Waarom het in dit drankje is toegevoegd is mij niet duidelijk. Het is namelijk niet de bedoeling dat je tijdens de sapkuur actief gaat sporten. Wel is gebleken dat kokoswater ook kan helpen bij het voorkomen van nierstenen en het cholesterolgehalte kan verlagen. Voor het laatste zou je dan wel enkele liters kokoswater moeten drinken.

Tevens is dit zesde drankje de tweede die kurkuma bevat. Kurkuma is een geelwortel van een plant die tot dezelfde familie behoort als gember. Kurkuma dankt zijn gezondheidsvoordelen aan de stof curcumine welke in kurkuma voorkomt. Voor 1 gram curcumine moet je 30 gram kurkuma eten. Een mespuntje kurkuma kan de smaak van je gerechten al overheersen. Omdat curcumine in vet oplosbaar is gebruik je kurkuma idealiter bij een maaltijd die vetten bevat. Mij ontgaat dat ook de nut en noodzaak van kurkuma in de sapjes. Het maakt wat mij betreft het sapje er niet lekkerder op.

Tot slot het toetje van de dag een Vanilla Sky. Een drankje van amandelmelk, Himalaya zout, kokossuiker en vanille. Himalayazout heeft maar liefst 84 natuurlijke mineralen en elementen. De mineralen (waaronder calcium, magnesium en kalium) heb je nodig voor een gezonde stofwisseling en ze dragen bij aan sterke botten, een stabiele bloeddruk en een gezonde bloedcirculatie. Daarnaast helpen ze vochtophoping te voorkomen en het verouderingsproces van het lichaam te vertragen. Al met al een lekker toetje.

Al met al ben ik redelijk positief over de sapkuur van Juicebrothers. Ik vond niet alle drankjes even lekker, dus die drink je dan alleen voor je gezondheid. En dat is nu net het puntje wat niet onderbouwd wordt op de website. En aangezien ik graag van alles wat ik eet of drink wil weten waarom het goed of slecht voor mij is, vind ik dat wel een gemis.

Een nadeel wat ik toch niet onbenoemd wil laten is dat er aan het einde van de drie dagen detoxen 21 plastic flesjes over zijn. En ja, de plastic flesjes zijn lichter dan glas en ook makkelijk te recyclen (zoals ook op de website van Juicebrothers staat). Echter is dat laatste met een recycle-graad van maar 15% van al het plastic echt theoretisch, de rest beland in het milieu of wordt verbrand. Ik denk dat Juicebrothers hier nog een wereld aan duurzaamheid te winnen heeft. In de winkels van Juicebrothers beginnen met statiegeld glazenflesjes die dan vervolgens weer gevuld kunnen worden, zou een stap in de goede richting zijn.

Wat betreft de nut en noodzaak van detoxen ben ik (nog) niet overtuigd. Drie dagen sap is heel goed te doen, maar waar doe je het voor. Volgens mij kun je beter beginnen met het opbouwen van een duurzame gezonde levensstijl met meer lichaamsbeweging, een gezond voedingspatroon en meer rust.

Geen sappen van Juicebrothers dus? Natuurlijk wel! Groentesappen zijn altijd een goede aanvulling op een verantwoord eetpatroon. De sappen zijn rijk aan natuurlijke vitamines en mineralen en worden daardoor goed door het lichaam opgenomen. De sappen van Juicebrothers bevatten heel veel groenten en/of fruit. De levering is echt supersnel en de bestelling wordt netjes gekoeld of bevroren op het afgesproken tijdstip bezorgd. Probeer de verschillende sapjes uit en kies zelf de lekkerste. Woon je in Amsterdam of Den Haag fiets of wandel dan gewoon langs één van hun winkels. Kun je gelijk de andere producten zoals de crackers en Acai bowls proberen.Categorieën:Food & Drinks, Lifestyle

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: