Van Slaapwandeling naar Droomleven

Kort geleden bracht Mark Schadenberg zijn eerste boek uit “Van Slaapwandeling naar Droomleven”. Ik was enigszins verbaasd over dit boek. In april 2019 had ik een interview met Mark en toen had hij een ander toekomstbeeld voor ogen, dan het schrijven van een boek over slapen. Hij gaf destijds aan een toekomst op het witte doek te ambiëren of als presentator op tv. Dus vol belangstelling zat ik te wachten op de eerste film met Mark Schadenberg in de hoofdrol.

Aan de andere kant past beter slapen en slaap-coaching ook perfect bij hetgeen waar Mark al geruime tijd mee bezig is. Namelijk mensen helpen om met minder stress te leven en meer plantaardig te eten. En juist daar speelt het nieuwe boek van Mark perfect op in. Ik heb het boek gelezen en moet zeggen dat er veel praktische tips in staan om beter te slapen, maar vooral ook waarom je beter zou moeten willen slapen.

Het boek bestaat uit een drie onderdelen. Het eerste deel Slaapwandelend door het leven is zeer persoonlijk en beschrijft de jeugd van Mark en zijn tijd als Algemeen Militair Verpleegkundige bij Defensie. Vooral de stukken waarin hij verteld over de meerdere missies in oorlogsgebieden, waaronder de missie na het neerhalen van MH-17, zijn aangrijpend. In dit deel krijg je veel achtergrondinformatie over zijn tijd bij defensie en hoe het er bij defensie aan toe kan gaan. Dit gedeelte van het boek is met name bedoeld om te begrijpen waarom Mark zelf met slaapproblemen worstelde, hoe hij gedreven van wat andere van hem vonden door het leven ging en wat dit met hem deed.

Omdat het boek over het verbeteren van slaap en verminderen van stress gaat, raakt hij sommige onderdelen van zijn belevenissen, voor de geïnteresseerde lezer over het wel en wee van een actief dienende militair, net iets te kort. Ik denk dat over elke missie wel een interessant boek te schrijven is. Misschien kan deze daarna verfilmd worden en komt er toch nog een film met Mark.

Het tweede onderdeel van het boek  Slapende honden wakker maken gaat dieper in op de factoren die je wakker houden. Zoals het altijd maar druk moeten en willen zijn, het streven naar perfectie en factoren als keuzestress, gebrek aan geld, waardering of anderzijds. Ook legt hij uit welke chemische en lichamelijke processen er allemaal plaatsvinden bij het in slaap vallen, het slapen en het weer ontwaken. Ook legt hij uit hoe je deze processen positief of negatief kan beïnvloeden.

In het derde en laatste deel van het boek Slapend rijk worden legt Mark uit wat beter slapen je allemaal kan brengen in het leven. Dat dit meer is dan financiële rijkdom spreekt uiteraard voor zich. Zelfs een beter seksleven door beter slapen, niet per se in die volgorde, behoort tot de mogelijkheden. Het laatste deel sluit af met een tiental oefeningen. Waarvan sommige niet alleen de nachtrust en hiermee het lichamelijke herstel bevorderen, maar ook bruikbaar zijn om aandachtig te kijken naar het leven wat je leeft. Doe je wel waar je gelukkig van wordt?

Mark heeft een redelijk vlotte schrijfstijl en weet zijn persoonlijke leermomenten en levenslessen goed onder woorden te brengen. De lezer kan als het ware meeliften op de levenslessen en leermomenten van Mark wat betreft de noodzaak van een goede nachtrust.

Wil je het boek zelf ook lezen. Bestel deze dan snel op de site van Mark Schadenberg of via bol.com. Heb je meer begeleiding nodig of wil je meer weten over slaap en slaapproblemen, ook dan kun je bij Mark Schadenberg terecht.  Categorieën:Books

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: