Planten – niet alleen mooi, maar een must in huis

Veel mensen werken momenteel thuis en zijn door de coronamaatregelen meer thuis dan hen lief is. Gelukkig zijn veel huizen goed geïsoleerd.  Isolatie is geweldig om geluid en kou of warmte buiten te houden. Goed voor de energierekening en daarmee het milieu. Echter een stuk minder goed voor de luchtkwaliteit in huis. De lucht is droger en er is relatief weinig zuurstof binnenshuis. En dat is niet best, want dit kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longproblemen (astma). Gelukkig is dit op te lossen met planten.

Alle kamerplanten zorgen wel voor wat extra zuurstof, maar lang niet alle planten zuiveren ook nog eens de lucht. Er zijn maar een aantal planten waarbij wetenschappelijk bewezen is dat ze bijdragen aan een schone, gezuiverde lucht in huis.

Al in 1989 wees een NASA-studie uit dat sommige veelvoorkomende kamerplanten de lucht in gebouwen kunnen zuiveren van giftige stofdeeltjes, zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen. Formaldehyde, een veel voorkomende hoofdpijnveroorzaker, is een gas dat bij de productie van onder andere leer of tapijt wordt gebruikt en dat vrijwel in elk binnenklimaat voorkomt. Uit onderzoek blijkt dat de Adiantum-varen per oppervlakte blad de kampioen luchtzuivering is.

Probleem bij wetenschappelijk onderzoek is wel dat het overgrote deel van het onderzoek naar de luchtzuiverende werking van planten is gedaan bij laboratoriumomstandigheden. Bij veel van de onderzoeken werden de giftige luchtjes bij de plant gespoten, waardoor er een behoorlijk hoge concentratie van zo’n giftige stof in de lucht zat. Momenteel is de Universiteit van Wageningen met een driejarig onderzoek bezig, waarbij er ook buiten de laboratoriumsetting proeven gedaan worden.

Maar platen doen meer dan alleen zuurstof afgeven en de lucht zuiveren. Ook voor je mentale gezondheid zijn planten een goed idee. Ze zorgen voor een betere gemoedstoestand. Dat komt doordat planten een stress verminderende werking hebben. En ook de groene kleur werkt rustgevend. Zo blijkt dat mensen die zich in een groene ruime bevinden een lagere bloeddruk hebben, zich meer ontspannen en vrolijker voelen.

Val je moeilijk in slaap of word je ’s nachts vaak wakker? Luchtzuiverende kamerplanten zorgen voor een beter luchtklimaat in je slaapkamer en voor meer zuurstof. Samen met de rustgevende eigenschap laten planten zo je beter slapen. Hang planten boven je bed voor een betere nachtrust.

Juist nu veel mensen een thuiswerkplek inrichten is het goed om te weten dat de bladeren van planten achtergrondgeluiden kunnen absorberen en daarmee de akoestiek in je huis verbeteren. Dus wil je rustig werken? Voeg dan zeker een aantal planten toe in je omgeving. Bovendien wijst onderzoek uit dat planten goed zijn voor het geheugen en het concentratievermogen bevorderen. Daarnaast helpt het tegen vermoeidheid en ben je productiever met planten om je heen.

Juist nu veel mensen een thuiswerkplek inrichten of thuisonderwijs volgen is het goed om te weten dat de bladeren van planten achtergrondgeluiden kunnen absorberen en daarmee de akoestiek in je huis verbeteren. Dus wil je rustig werken en studeren? Voeg dan zeker een aantal planten toe in je omgeving. Bovendien wijst onderzoek uit dat planten goed zijn voor het geheugen en het concentratievermogen bevorderen. Daarnaast helpt het tegen vermoeidheid en ben je productiever met planten om je heen.

Snel naar het tuincentrum zit er momenteel niet in. Maar online zijn er veel planten te vinden. Red eens een plant van marktplaats of rechtstreeks van de kweker. Ik kocht mijn planten bij plantje.nl. Zij hebben de zogenaamde Groene Kneusjesbox. In deze box zitten 10 tot 12 planten die planten die eigenlijk bedoeld waren voor de verkoop, maar toch niet mooi genoeg bleken te zijn. Deze planten zijn misschien een beetje ‘kneuzig,’ maar kunnen zeker nog een mooi leven tegemoet gaan met de juiste verzorging en liefde. Bij mij zijn deze planten, zonder uitzondering inmiddels uitgegroeid tot mooie planten, die mijn interieur kleur geven.Categorieën:Health, Lifestyle, Planten en Bloemen

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: