Bewegen als medicijn – John van Heel

De lockdown met avondklok en het blijf thuisadvies zorgen ervoor dat wij veel tijd hebben om te lezen, een studie te volgen en op internet en Netflix rond te hangen. De sportscholen zijn al weken dicht en in een groep trainen is er voor boven de 18 niet meer bij. Met leden ogen zie ik, als bestuurder van de plaatselijke voetbalclub, dat de seniorenteams uit elkaar vallen en het zo gewaardeerde initiatief om eenzame ouderen spel, vermaak en beweging aan te bieden al maanden stil ligt. Mijzelf kan ik gelukkig nog voldoende motiveren om regelmatig 15, 20 of meer kilometers op mijn wandelschoenen rond te struinen, maar het intensieve sporten staat ook bij mij op een heel laag pitje.

Ik ben er van overtuigd dat naast alle economische en mentale schade die de huidige coronacrisis met zich meebrengt er ook een flinke gezondheidsprobleem zich aan het ontwikkelen is door het vele thuiszitten en dan de nadruk op zitten. En hoe langer deze pandemie voortsleept, hoe meer wij gewend raken aan het inactieve leven. Ik ken genoeg mensen om mij heen die hun sportabonnement hebben opgezegd. Dit omdat de sportscholen toch dicht zijn en als ze open weer open gaan er zoveel beperkingen gelden dat je erg gemotiveerd moet zijn om te gaan.

De kans dat deze mensen weer de stap nemen om een nieuw sportabonnement af te sluiten wordt met de dag dat de pandemie voortduurt, en de nieuwe levensstijl van netflixen, gamen en rondhangen op social media gewoonte wordt, steeds kleiner.

Daarom is het nu tijd om jezelf de figuurlijke trap onder je kont te geven en deze inactieve levensstijl met alle bijbehorende negatieve gezondheidsgevolgen om te buigen naar een actieve levensstijl. Een goed hulpmiddel daarbij kan het boek bewegen als medicijn van John van Heel zijn. Hij laat in zijn boek zien dat bewegen een supermedicijn is. Als je 15 minuten per dagdeel beweegt, dan ben je verzekerd van minder ziekte, een hogere levenskwaliteit, leef je langer gezond en er zijn minder medische ingrepen nodig. Meer bewegen is natuurlijk nog beter.

In het boek bewegen als medicijn neemt de auteur je mee op weg naar een gezond bewegingspatroon door de dag heen. Deze gezond leefstijlswitch is gebaseerd op de nieuwe beweegrichtlijnen 2017 van de Gezondheidsraad, wetenschappelijke gevalideerde metaonderzoek door de Gezondheidsraad, de ACSM en de WHO en natuurlijk de jarenlange ervaring van de auteur. Het boek bevat ook vele verwijzingen naar websites voor extra informatie en informatie voor bepaalde doelgroepen, zoals mensen met reuma, diabetes, kanker, astma/COPD enz. Want voor iedereen is (meer) bewegen aan te raden.

Ik vond vooral de praktisch invuloefeningen in het boek van grote meerwaarde. Door deze eerlijk in te vullen en vervolgens doelen te stellen kun je gelijk starten met het ontwikkelen van een vitale bestendigde leefstijl. Sommige delen van het boek zijn niet voor éénieder even interessant of van toepassing, waardoor je in eerste instantie heel snel door het boek heen kan gaan, om vervolgens jouw leefstijl te veranderen. Als je het boek voor een tweede keer leest, raad ik je aan om wel alles te lezen, omdat je daarmee andere advies kan geven en zo kan helpen om ook een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Uiteraard is een verandering van leefstijl niet voor iedereen iets wat zelfstandig opgepakt kan worden. De auteur verwijst daarom ook veelvuldig naar de professionals of instanties die je kunnen helpen met de juiste manier van bewegen die passend is.

Er staan veel belangrijke leerpunten in het boek, waarbij niet te lang blijven zitten, beweeg ieder dagdeel minimaal 10 minuten (liever 20 of 30 minuten), behoud je spieren en wordt fitter de belangrijkste zijn. Zoals gezegd Beweging als medicijn is het eerste deel van een trilogie. Ik ben benieuwd naar de andere twee delen.Categorieën:Books

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: