O’YO & de Frietketel | Gent (B)

Afgelopen vrijdag was ik samen met Saskia in Gent. En behalve een leuke, frisse stadswandeling van ruim twaalf kilometer hebben wij uiteraard ook geluncht en ’s avonds wat gegeten.

O’yo Healthy Food

Na ongeveer twee uurtjes rijden, kwamen wij aan in Gent. Omdat wij ’s avonds naar een voorstelling in het Capitole zouden gaan, parkeerden wij de auto in Gent-Zuid. Het was inmiddels lunchtijd dus via HappyCow een restaurantje gezocht voor de lunch. Wij kwamen uit bij O’yo op de Brabantdam. Leuke tent, niet te druk en veel vegan opties. Saskia koos ‘the oreo pancakes’ (vier kleine pannenkoekjes met vanille kokosroom, banaan, chocolade boekweitgranola, kokosvlokken en zelfgemaakte chocoladesaus). Ikzelf koos ‘the golden goodness bowl’ (hete zoute dahl met rode linzen en bruine basmatirijst, gestoofd met gember, kurkuma, komijn en mosterdzaad en afgewerkt met broccoli, microgroen, kokosnootdressing en geroosterde kurkumanoten).

De bowl was best wel stevige kost en vulde goed. Het was een koude dag, dus een warme bowl was voor mij een goede keuze. Als je wilt kun je bij O’yo de bowl uitbreiden met diverse extra toppings. Op de kaart staan nog twee andere veganistische bowls en de toasts zijn allemaal veganistisch. Ik houd niet zo heel erg van pannenkoekjes, maar Saskia liet een stukje over en dus kon ik het niet laten om even te proeven. En ik moet zeggen ze waren verrassend lekker. Niet zo lekker als mijn bowl, maar dat is een persoonlijke keuze. Saskia zal vast de keuze andersom maken.

Na de lunch hebben wij eerst een rondje door de Sint-Baafskathedraal gelopen. In het winkeltje van de kathedraal vonden wij een stadswandeling door Gent. Buitengekomen zou onze wandeling beginnen. Halverwege dronken wij een kopje koffie bij Exki. Waar wij ons wederom over verbaasden, was dat er geen vegan gebakjes of koekjes voor bij de koffie te vinden zijn bij Exki. Iets wat je eigenlijk wel zou verwachten. Later op onze route konden wij wel een lekker stukje taart scoren bij de Bioshop Pimpernel. Samen met een flesje drinken wandelden wij verder. Het eindpunt van de wandeling kwam in zicht en het werd ook wel tijd voor het avondeten. Beetje vroeg, maar het theater wachtte op ons.

Stadswandeling door Gent

Omdat wij geen tijd zouden hebben voor een uitgebreid diner, besloten wij naar de Frietketel te wandelen. Een cafetaria die vermeld stond op de lijst van de beste vegan hotspots van Gent. Niet het gezondste alternatief, maar na twaalf kilometer wandelen hadden wij wel zin in wat warms. Het menu gaf duidelijk aan waarom ze op de lijst met beste vegan hotspots staan. Er was een ruime keuze aan vegan burgers en vegan sausjes bij de friet. Al met al hebben wij nog redelijk lang op de bovenverdieping van de cafetaria gezeten. Je had ook wel even de tijd nodig om de gigantische hoeveelheid patat op te eten. Iets wat ons niet is gelukt.

Vegan burger met friet

De avond brachten wij door in het Capitole bij de voorstelling Aangenaam ik ben Ish van Ish Ait Hamou. Ish nam ons in zijn verhaal mee van de ervaringen van uitsluiting op school, het voorbij lopen van zijn moeder om wat de buitenwereld zou denken over haar: ze droeg namelijk een hoofddoek, naar zijn inspirerend een leerrijke tijd in Californië waar hij zich voor het eerst Belg mocht voelen. De grootste boodschap die Ish verkondigt, is dat niemand de waarheid in pacht heeft en dat we echt moeten luisteren naar elkaar. Je stem laten horen heeft niets te maken met in een slachtofferrol te willen kruipen. ‘Integendeel,’ stelt Ish, ‘dat zijn geen zwakke mensen.’ Want zoals hij weet over te brengen, is een stem krijgen en/of gehoord worden een kwestie van opboksen tegen (veelal witte) privileges.Categorieën:Food, Lifestyle, Out & About, Vegan

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: