Vitamine B12 Spray

Vitamine B12 is een veelbesproken vitamine onder veganisten. Deze vitamine zit van nature alleen nog in producten van dierlijke oorsprong. Al geruime tijd slik ik tabletjes B12. Via Ergomax kreeg ik een flesje Vitamine B12 Spray – Methylcobalamine & Adenosylcobalamine om te proberen. Maar daarover later meer, eerst een klein stukje over de nut en noodzaak van B12.

Functie van vitamine B12
B12 is een bijzondere vitamine. Het kan alleen geproduceerd worden door sommige bacteriën en schimmels en enkele algen. De vitamine is cruciaal voor de stofwisseling van de cellen in ons lichaam. B12 is onmisbaar voor de DNA synthese en het aanleveren of opwekken van energie. Daarbij komt dat B12 onze hersencellen (en daarmee onze geestelijke gesteldheid) beschermt. Verder speelt B12 een belangrijke rol bij omzetten van koolhydraten, vetten en eiwitten in energie. Kortom: het is superbelangrijk dat we voldoende B12 in ons lichaam hebben.

Hoe krijg je voldoende B12 binnen
Je kunt B12 binnenkrijgen door ongezuiverd water te drinken of ongewassen groente en fruit te eten. Vroeger was dit een belangrijke bron van B12. Helaas leven wij vandaag de dag zo schoon dat er geen tot weinig B12 meer in ons drinkwater en plantaardige eten zit. Regelmatig staat er op een zakje sla: drie keer gespoeld met ijswater. Voor B12 uit vlees geldt net zoiets. Omdat vee tegenwoordig ook steeds vaker schoon water en schoon voer krijgt, krijgen dieren vaak ook al kobalt door het eten of zelfs B12 injecties om gezond te blijven. Hierdoor zit er dus wel B12 in vlees en melk, maar dat is dezelfde B12 als die in supplementen zit. Je kunt dus net zo goed zelf een supplement nemen, in plaats van een tweedehands supplement binnen te krijgen.      

B12 en veganisme
Een tekort aan vitamine B12 komt zeker niet alleen voor bij mensen die veganistisch eten. Het is echter wel erg belangrijk om bij een veganistisch eetpatroon te starten met aanvulling van vitamine B12. De enige bronnen waar veganisten vitamine B12 uit kunnen halen zijn supplementen en (in mindere mate) verrijkte voedingsmiddelen. Een veganist in de westerse wereld heeft dus altijd suppletie nodig!

Te weinig of teveel aan vitamine B12
Een tekort komt gelukkig, als je supplementen gebruikt, niet zo vaak voor. Als je toch een tekort hebt dan beginnen de klachten meestal met tintelingen in het lichaam, gevoelloze vingers en tenen en problemen met je evenwicht. Ook duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, kortademigheid, transpiratie, oorsuizen en het gevoel dat je flauw gaat vallen, horen bij de klachten van een B12-tekort. Als je twijfelt, kan je huisarts een bloedtest laten doen. Een overschot aan de vitamine is – voor zover tot nog toe bekend is – ongevaarlijk.

Vitamine B12 Spray – Ergomax
Via Ergomax kreeg ik dus een vitamine B12 Spray. De vitamine B12 van Ergomax bevat methyl- en adenosylcobalamine en kan direct door het lichaam gebruikt worden. Er zitten 175 doseringen van 500 mgc in een flesje. Ergomax adviseert dagelijks één spray te gebruiken. Zoals Ergomax zelf aangeeft is de opname van vitamine B12 via de mondslijmvliezen erg efficiënt. De praktische pompspray levert gemakkelijk een fijne mist met kleine vitamine B12 deeltjes direct in de mond. De vitamine B12 komt hiermee snel in de bloedbaan terecht waar het zijn werk doet. Zowel Saskia als ik hebben de spray van Ergomax getest. Deze is erg makkelijk in het gebruik en zeker aan te bevelen. Wel zou het flesje, om milieutechnische redenen wel wat groter mogen of in navul zonder spraymond verkrijgbaar kunnen zijn.

Waarom zo’n hoge dosering?
De aanbevolen B12-dosissen voor veganisten, ligt vele malen hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 2,8 mcg tot 7 mcg. Als je verspreid over de dag B12 binnenkrijgt uit voeding, kunnen de receptoren in je darm dat heel efficiënt opnemen en heb je dus genoeg aan de ADH. Als je een supplement neemt, krijg je alle B12 in één keer binnen en dan raken de receptoren in je darm verzadigd omdat zij maar 1,5 mcg per keer kunnen opnemen. De overige B12 neem je dan op via passieve diffusie door de slijmvliezen, maar dit is heel inefficiënt. Slechts 1% van de B12 in een supplement wordt opgenomen via passieve diffusie. Daarom zijn hooggedoseerde supplementen nodig, want je neemt uit 100 mcg dus maar (1,5 + 100 * 0,01 =) 2,5 mcg op, en uit 1000 mcg neem je maar 11,5 mcg op. Met twee keer per week een supplement van 1000 mcg krijg je dus 23 mcg per week binnen, wat verdeeld moet worden over 7 dagen. Je komt dan uit op 3,2 mcg vitamine B12 per dag, wat voldoende is. Wil je hier meer over weten? Kijk dan dit filmpje waar het duidelijk wordt uitgelegd.Categorieën:Health, Lifestyle, Vegan

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: