Volhard – Arie Boomsma

De afgelopen dagen las ik het nieuwe boek van Arie Boomsma. Volhard, zoals het nieuwe boek heet, gaat over het geduldig bouwen aan gezonde doelen.

Synopsis
“Iedereen weet het: als je wilt afvallen, zul je anders moeten gaan eten en meer moeten bewegen. Als je een marathon wilt lopen, moet je kilometers maken. Dat zijn feiten. Wanneer je ze zo op papier ziet staan, lijkt het simpel. Toch lukt het mensen maar zelden gezonder te gaan leven en hun goede voornemens vol te houden, terwijl ze dat echt wel willen. Na zijn bestseller Fit, waarin Arie Boomsma liet zien hoe je met kleine stapjes tot grote veranderingen in je levensstijl kunt komen, beschrijft hij in Volhard hoe je die nieuwe, gezonde levensstijl kunt volhouden en ervoor zorgt dat je niet terugvalt in oude patronen. En hoe je daarbij bovendien plezier blijft hebben in je nieuwe, gezonde manier van leven. Volhard bevat tal van handige tips en trucs om doelgericht te leven, en vooral om vol te houden wat je jezelf hebt voorgenomen, juist in deze tijd.”

Zoals je in zijn eerste boek Fit al kon lezen moet je steeds kleine veranderingen in je leven doorvoeren om te komen tot een gezonde leefstijl. In het boek Volhard leer je deze leefstijl ook daadwerkelijk vol te houden en het niet alleen bij goede voornemens te houden. Je vind er heel veel zaken die je misschien diep van binnen wel weet, maar waarvan je nog steeds hoopt dat ze voor jou niet van toepassing zijn. Arie Boomsma laat zien dat je voor echter veranderingen hard moet werken en volhouden. Vooral kiezen voor wat echt belangrijk is. Ik vond vooral het stukje over baas in eigen agenda een confronterend stukje. Ik probeer, net als Arie Boomsma deed, dagelijks mijn mailbox leeg te maken en iedereen te antwoorden. Maar dit kost, ondanks dat ik nieuwsbrieven vaak gelijk opzeg en reclame meestal niet lees, veel tijd. Tijd die beter te besteden is aan het bereiken van mijn doelen. Een autorepons zoals Arie in zijn boek beschrijft kan dan een uitkomst bieden. Maak deze dan wel persoonlijk, zodat een ander begrijpt waarom er niet gelijk of geen antwoord komt op de mail.

Volhard gaat ook over het nut van elke dag bewegen (zie ook mijn blog over bewegen als medicijn) en over het belang van slaap (zie ook mijn blog van slaapwandeling naar droomleven). Maar ook over kleine veranderingen in het leven. Zoals elke ochtend even beginnen met stil te staan bij zonlicht. Even de ochtendzon op je gezicht te laten schijnen en hier meditatief van te genieten. Zoals de Zenboeddhisten al heel lang doen.

Arie Boomsma is mede-eigenaar van de Vondelgym-sportscholen en veelgevraagd spreker over fitness en vitaliteit. Hij is Fitness & Health-specialist bij RTL Boulevard en voor het AD maakt hij de serie Fit met Arie. Het zal je dan ook niet verbazen dat het boek ook vol staat met tips over trainingsvormen. Ook degene waar je misschien niet aan gedacht zou hebben en mogelijk ook niet uit gaat voeren. Zoals vijf keer een squat op het moment dat je wat van de onderste plank pakt in de supermarkt, met twee mandjes de farmers walk door het gangpad en een ander gangpad in de supermarkt lungend afleggen. Ik zie het mijzelf niet zo snel doen. Maar laat je vooral niet tegenhouden om deze tips wel uit te voeren. Ik zal je complimenteren als ik je tegenkom.

Als bonus krijg je aan het eind van ieder hoofdstuk nog enkele lees-, kijk-, en luistertips. Een lijst met boeken, artikeltjes, podcasts, filmpjes en apps die je kunnen helpen bij jouw doel. En vaak de moeite waard zijn om ook te bekijken.

Een geweldige documentaire die Arie noemt in zijn boek is: Breathe: One Man’s Journey. Deze moet je echt kijken!

Alleen al voor de lees-, luister- en kijktips zou je dit boek moeten kopen. Maar daar zou ik het boek te kort mee doen, want ook de inhoud van het boek is interessant al is het maar om te lezen wat je eigenlijk al weet. Maar zo op papier komt het vaak net wat beter binnen, zeker met de vaak verrassende zienswijze van Arie Boomsma.Categorieën:Books

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: