Geluk is een Panda

Ben jij gelukkig? Lacht het leven jou toe? Of heeft corona ook al het levensgeluk uit jou gezogen en je plannen voorlopig of voor altijd in de ijskast gezet? In de zoektocht naar wat geluk nu eigenlijk is, stuitte ik op het boek Geluk is een panda. Een panda? Oeps, daar zijn er nog maar 1.800 van in het wild en een honderdtal in gevangenschap. Zijn deze dan echt zo gelukkig? Het antwoord op deze vraag zal je in het boek van Stéphane Garnier niet vinden. Wel hoe je stappen kunt zetten om te werken aan jouw geluk in plaats van de agenda van een ander naleven.

Synopsis
Stel je voor dat je gewoon kunt kiezen voor geluk. Dat het levensveranderend kan zijn om enkel met een andere blik naar de wereld te kijken. In Geluk is een panda legt Stéphane Garnier je precies uit hoe je dit aanpakt. Ga mee op een inspirerende, humoristische en filosofische reis langs grote denkers, prikkelende citaten, overtuigende voorbeelden en aanstekelijke en herkenbare levenslessen. Ontdek het belang van eenvoud, liefhebben, geloven in jezelf en in je dromen. Dit boek wijst je de weg naar geluk. Het is namelijk écht zo simpel: iedereen kan gelukkig zijn, als je er maar voor kiest.

Maar is het echt allemaal zo simpel? Volgens de schrijver is het antwoord volmondig: het is écht zo simpel als je er maar voor kiest om gelukkig te zijn. Het onvoorwaardelijk kiezen om gelukkig te zijn is de eerste stap van bewustwording dat gelukkig zijn een keuze is. Daarna volgen er nog vele grote en kleine stappen die je moet durven zetten om gelukkig te zijn. Stéphane Garnier heeft deze inzichten verwerkt in, zoals hij het zelf noemt, de uren van geluk. Van de eerste seconde van geluk tot de laatste seconde van geluk. Alle hoofdstukken hebben dezelfde opbouw. Een inleiding met een uitspraak aan het begin, dan een soort van stappenplan om dichter bij je eigen geluk te komen en vervolgens de geluksboosters. Tussendoor vindt je citaten van bekende personen zoals Boeddha en Voltaire, maar ook Martin Luther King, moeder Teresa en de Dalai Lama worden geciteerd. Door deze opbouw en afwisseling leest het boek lekker snel, maar kun je het boek ook makkelijk even wegleggen om de nieuwe inzichten te overdenken.

Misschien bedoelt Stéphane Garnier met de Panda wel de vele beren die je op je weg naar geluk tegen kan komen. In Geluk is een panda probeert de schrijver deze beren stuk voor stuk uit de weg te ruimen. Al is het soms volgens mij niet zo eenvoudig als de schrijver aangeeft en zijn sommige stappen zo groot, dat ze lastig zijn om te nemen. Eén van de tips uit het boek is om te onderzoeken hoeveel procent van de tijd je bezig bent met verplichtingen waar je niet gelukkig van wordt, maar die je doet omdat ze van je verwacht worden. Is dat meer dan tachtig procent, dan is het tijd om te veranderen. Maar is dat zo makkelijk? Zo heb ik jarenlang gewerkt in een omgeving die mij geen voldoening gaf, laat staan mij gelukkig maakte. Het was geen 80% van mijn leven, maar het beïnvloede wel meer dan 80% van mijn leven. Elke dag sleepte ik mij weer door een werkdag heen en bleef de beren als financiële verplichtingen, baanzekerheid en aanzien maar tegenkomen. Totdat ik eindelijk na jaren het besluit nam om hier mee te stoppen en op zoek te gaan naar iets anders. Momenteel heb ik mij op een studie gestort en ben ik actief op zoek naar een leuke baan waar ik gelukkig van word. Voor mij is dat een baan die niet voelt als werken, maar onderdeel is van wie ik ben en waar ik mijzelf kan zijn. Dus heb je nog een tip voor een leuke baan laat het mij weten.

Kortom: het boek is geen pasklare oplossing om gelukkig te worden en te blijven. Maar geeft wel aan welke stappen je kunt zetten om dichter bij het geluk te komen. Iedere stap is er één. Volgens mij is het dan net als reizen. De reis begint met de eerste stap en iedere stap maakt onderdeel uit van de reis. Geniet daarom van iedere stap en vind ook het geluk in de reis naar geluk. Het boek Geluk is een panda zou je hier bij kunnen helpen.Categorieën:Books

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: