Drankje?

Zullen we een drankje doen? Weet je het nog, deze zin komt uit de tijd dat de cafés en restaurant nog open waren en corona nog gewoon een drankje was. Ik werd getriggerd door het boek Drankje? van David Nutt. Een boek van 304 pagina’s over de nieuwste inzichten over alcohol en gezondheid. Ik hoor regelmatig om mij heen dat een rood wijntje op zijn tijd gezond is. Maar is dat wel zo? Tijd om wat meer te weten over het molecuul alcohol. Een verbinding van koolstof, waterstof en zuurstof, C2H5OH.   

Synopsis
Hoe kan zo’n eenvoudig molecuul als alcohol zowel genot als pijn veroorzaken? En hoeveel kun je ervan drinken zonder dat je gezondheid gevaar loopt? David Nutt neemt de feiten over alcohol en gezondheid onder de loep en beschrijft vanaf de eerste slok de reis van alcohol door het lichaam. Daarbij bespreekt hij drankgerelateerde kwesties waarover je graag meer wilt weten, zoals verslaving, psychische en lichamelijke gezondheid, slaap, hormonen en vruchtbaarheid, jongeren en alcohol, agressie – maar ook de sociale voordelen van drank. Drankje? maakt duidelijk wat ‘verantwoord drinken’ betekent en biedt je de wetenschappelijke feiten om zelf een beslissing te kunnen nemen over je alcoholgebruik en het al dan niet stoppen met drinken.

Alcoholhoudende dranken worden veel gedronken als sociaal geaccepteerd genotmiddel: bier, wijn, likeur en sterkedrank. Alcohol is een drug die vanwege de fysiek verslavende eigenschappen door sommigen gerekend wordt tot de harddrugs. Toch wordt alcohol wettelijk niet als zodanig aangemerkt. De boodschap van David Nutt dat drank de schadelijkste drug is in de westerse wereld wordt niet overal even goed ontvangen. Sterker nog David Nutt is in 2009 ontslagen, door de toenmalige premier van het Verenigd Koninkrijk, Gordon Brown. Omdat hij als hoofdadviseur drugs van de Britse overheid aangaf dat een pilletje xtc minder gevaarlijk is dan alcohol. In zijn boek Drankje? geeft hij aan dat de lijst met kwalen, waar wijn, bier of sterke drank aan bijdragen, haast eindeloos is: hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroertes, lever- en nierkwalen, dementie, slaapstoornis, verminderde vruchtbaarheid en kanker, waaronder borstkanker en (slok)darmkanker. Deze kwalen staan los van de vele miljarden euro’s die de verkeersongelukken en vechtpartijen, waarbij alcohol in het spel was, onze samenleving jaarlijks kost.

Ook de voordelen van alcohol, zoals het geluksgevoel dat je kunt krijgen van alcohol is meegenomen in het boek. De vraag is dan wel, wat zijn de medische gevolgen van deze kortdurende geluksmomenten die maar al te vaak eindigen in een kater. Zijn de genoemde kwalen en het mogelijk korter leven dit allemaal wel waard. David Nutt laat deze afweging maar al te graag aan de lezer over.  

David Nutt is arts en psychiater. Hij is hoogleraar-directeur van de afdeling neuropsychofarmacologie van Imperial College in Londen, voorzitter van DrugScience, een onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van alcohol en andere drugs, en voormalig voorzitter van de acmd, de Britse adviesraad drugsmisbruik. Op Youtube kom je diverse lezingen en televisie optredens tegen waarin David Nutt de hooftrol speelt. Hieronder het eerste gedeelte van een interview met David Nutt door LondonReal over de vraag: Why Alcohol Is The Most Damaging Drug In The World?

Het boek Drankje? is doordrenkt van de vele wetenschappelijke inzichten en feiten op het gebied van alcohol. Waardoor het niet een boek is om even snel te lezen. Echter na het lezen weet je wel welk invloed het glas wijn, de volgende fles en de tweede fles daarna hebben op jouw lichaam. Dus wil je bewust bezig zijn met je gezondheid en weten wat verantwoord drinken is? Lees dan Drankje? en maak vervolgens een weloverwogen keuze hoeveel en hoe vaak je alcohol drinkt.

Het was eigenlijk te mooi om waar te zijn, rode wijn drinken om gezond te blijven. Zo is het helaas niet. In wijn zitten geen stofjes die je gezond houden. Alcohol maakt meer kapot dan je lief is, zelfs die paar vitamine en mineralen in rode wijn.Categorieën:Books

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Leuk artikel! Ik kan er niet meer tegen (28 jaar), en dan heb ik het over één glas wijn. Ik vind de invloed die het heeft vervelend (traag worden). De keren dat ik wijn dronk het afgelopen jaar, ben ik heel erg misselijk geworden. Ik heb nooit veel gedronken, ook jaren niets. Nu besloten om het niet meer te nemen, mis het verder ook helemaal niet.

    Like

  2. Ik merk dat ik steeds minder tegen drank kan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: