De gelukkigste man ter wereld – Eddie Jaku

In De gelukkigste man ter wereld deelt Eddie Jaku hoe hij dankbaarheid, goedheid en hoop vond in de donkerste tijden van de Holocaust.

Synopsis
Eddie Jaku groeide op als Joodse jongen in het Duitse Leipzig. Hij was trots op Duitsland, maar dat veranderde allemaal toen hij in november 1938 werd mishandeld, gearresteerd en naar een concentratiekamp werd gebracht. Hij maakte verschrikkelijke horrorpraktijken mee in Buchenwald, Auschwitz en in een dodenmars. Hij verloor familie, vrienden en zijn vaderland. Eddie overleefde de oorlog en besloot hulde te brengen aan de slachtoffers door zijn beste leven te leiden, zijn verhaal te vertellen en zijn wijsheden te delen. Dat doet hij in deze krachtige, hartverscheurende, maar uiteindelijk hoopvolle memoires over hoe geluk kan worden gevonden in de donkerste periode van je leven.

Ik heb in mijn leven al vele boeken, autobiografieën en memoires gelezen over de verschrikkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. En toch geeft dit boek weer een nieuwe kijk op de verschrikkingen die hebben plaatsgevonden. Het verhaal is persoonlijk en krachtig. Eddie vertelt het verhaal alsof je tegenover hem zit en spreekt je regelmatig aan met vriend, waardoor het verhaal nog krachtiger binnenkomt.

Het boek De gelukkigste man ter wereld neemt je mee door een tijdperk waarin buren elkaar verraden en Duitsers er plezier in hebben om Joden te vernederen, te mishandelen of gewoon dood te slaan. De verschrikkingen beginnen bij de Kristallnacht in 1938. De nacht dat hij uit zijn ouderlijk huis werd gesleurd en gedeporteerd werd naar concentratiekamp Buchenwald. Verschillende keren weet hij te ontsnappen en net zo vaak werd hij weer opgepakt en gedeporteerd naar een concentratiekamp waar hij meer dood dan levend probeerde te overleven. Zo stond Eddie in februari 1944 oog in oog met dr. Josef Mengele, de Engel des Doods, die hem scheiden van zijn ouders. Hij ging naar het werkkamp, zijn ouders naar de gaskamer. Uiteindelijk werd hij in 1945 door geallieerde soldaten gered uit handen van de nazi’s.

Eddie beschrijft de moeilijke periode na de oorlog en het wantrouwen in iedereen om hem heen. En het moment dat hij zichzelf beloofde elke dag te glimlachen en besloot de meest gelukkige man ter wereld te zijn. Sinds 1950 woont met zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen in Australië. Waar hij in 2013 werd onderscheiden met de Order of Australia Medal voor verdiensten voor de Jewish Community. In 24 mei 2019 heeft Eddie de grootste toespraak van zijn leven gehouden in samenwerking met Tedx.

Vanavond is de dodenherdenking en morgen vieren wij onze vrijheid. Vrijheid waar de afgelopen periode veel over is geschreven en gesproken. Alsof we door corona onze vrijheid kwijt waren. Lees het persoonlijk verhaal van Eddie Jaku, die zelfs zijn eigen naam Abraham Jakubowicz kwijt raakte en in de concentratiekampen enkel nog een nummer was. En denk daarna nog eens na over hoe het is om in vrijheid te leven.Categorieën:Boeken, Books, Recensie

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: