When heroes become legends

De Legends Trail van Stef Schuermans en Tim De Vriendt fascineren mij al geruime tijd. Afgelopen december had ik de Bello Gallico willen lopen. Maar ik was helaas geblesseerd. Dit jaar heb ik mij voor een nieuwe kans ingeschreven. Toen de documentaire When heroes become legends online kwam, heb ik deze gelijk gekocht en inmiddels al drie keer gekeken. Ik had het geluk dat ik de makers, Joost Mulders en Astrid Claessen, mocht interviewen voor Sweat and be Fit.

Hoe zijn jullie besmet geraakt met het trailrunvirus?
Astrid: ‘Wij hebben elkaar zeven jaar geleden leren kennen op een werkconferentie en hebben sinds zes jaar een relatie. We zijn allebei IT consultant en wonen met onze kat Leia in Utrecht. Omdat we allebei flink wat overgewicht hadden, zijn we gezonder gaan eten en gaan bewegen en omdat Joost al aan hardlopen deed, heb ik ook deze hobby gekozen.’

Joost: ‘Ik liep eigenlijk altijd op asfalt, maar Astrid heeft me met een Mindful Run training naar het bos gelokt en sindsdien geven we de voorkeur aan de trails. De eerste trail die we samen liepen, was de 25 km Veluwezoomtrail.’

Astrid en Joost

Van de Veluwezoontrail naar de Legends Trail is een hele stap. Hoe kwamen jullie in de Ardennen terecht?
Astrid: ‘In 2015 hadden Joost en ik een mooi hardloopjaar achter de rug, inclusief de marathon van Amsterdam en de 57 km Lommeltrail. We wilden graag wat terug doen voor de hardloopwereld. Op Facebook zijn we toen Stef Schuermans en Tim de Vriendt tegengekomen, die het plan op hadden gevat om in 2016 een 250 km self supported race door de Belgische Ardennen te organiseren: de Legends Trail. Ze hadden binnen 24 uur al vijftig aanmeldingen en moesten toen toch een wat serieuzer event gaan opzetten en hadden dus veel vrijwilligers nodig.’

Joost: “Het leek ons fantastisch om mee te helpen, maar hadden geen idee wat er op ons afkwam. Maar ja, zij hadden ook nog nooit een race georganiseerd, dus we zouden wel zien wat er ging gebeuren.’

Legends Trail

Astrid: ‘We zijn toen ingedeeld om Checkpoint 2 te coördineren waar lopers na 105 km iets warms te eten, hun drop bag en een medische controle zouden krijgen. We hebben onze ogen uitgekeken, hele broodjes hamburger kwamen uit de drop bags, mensen draaiden shag en bestelden biertjes… zijn dit sporters? Nadat ons Checkpoint dichtging en opgeruimd was, zijn we foto’s gaan maken op het parcours en bij de finish, voor velen een zeer emotioneel moment. Van de 47 lopers kwamen er maar 15 aan de finishlijn.’

Joost:Daarna hebben Stef en Tim nog drie races aan hun kalender toegevoegd. Wij hebben allebei een loopblessure gekregen en zochten een manier om toch verbonden te blijven aan de community, dus zijn we op bijna elke race als vrijwilliger geweest.’

Great Escape

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een documentaire te gaan maken? En hoe hebben jullie dit aangepakt?

Astrid: ‘In 2017 zijn we tijdens de tweede editie van de Legends Trail het social media team geweest. We hebben een soort verslag gemaakt van de race met foto’s en korte update filmpjes. Allemaal best amateuristisch, maar heel leerzaam. Na deze eerste ervaring in het filmen van een trailrun evenement hebben we het plan opgevat om een volledige documentaire te maken.’

Joost:‘Maar behalve dat we nog nooit een film gemaakt hadden, hadden we ook het materiaal niet om dit goed te kunnen doen. Dit bracht voor ons een extra uitdaging met zich mee en gaandeweg hebben we geleerd welk materiaal er nodig is en hoe je dit het beste kunt gebruiken. En zo werd onze auto tijdens deze races steeds verder gevuld met camera’s, lenzen, microfoons, drones, et cetera.’

Astrid:‘Een film maken van alleen de races leek ons niet interessant genoeg om de kijkers lang genoeg vast te houden. We hadden een verhaal nodig en daarom zijn we op zoek gegaan naar een aantal lopers die van plan waren de Legends Slam te gaan doen (alle vier de Legends Trails races in één jaar finishen).’


Legends Trail

Joost: ‘Op basis van de routes en het internet hebben we uitgezocht wat potentieel interessante plekken zouden zijn in elke race en zijn die allemaal gaan bezoeken. Elke “vakantie” in dat jaar was eigenlijk een verkenningstocht in de Ardennen. Al die informatie is opgeslagen in Excelsheets, gecombineerd met zons- op en ondergang informatie en de resultaten van lopers in de vorige jaren. Dit is bijvoorbeeld de sheet van de Legends Trail waar ongeveer zestig locaties instaan. Gedurende de race konden we op basis van de locatie van de lopers (middels GPS tracking) bepalen waar we zelf naartoe zouden rijden.’ 

Astrid:‘Omdat we maar met z’n tweeën zijn, was elke race ook een uitputtingsslag voor onszelf. Omdat je meerdere lopers volgt die op een andere locatie in de race lopen en je natuurlijk zo min mogelijk wilt missen, slaap je zelf tijdens zo’n race-weekend, net zoals de lopers, vrijwel niet.’

Joost: ’Via online opleidingen en boeken hebben we veel geleerd over het gebruik van alle camera’s, het afnemen van interviews, het vliegen met drones en het editen van het materiaal. In totaal hadden we ongeveer 3 terabyte aan materiaal dat doorgenomen is om te kijken wat we zouden opnemen in de film en hoe we het verhaal vorm zouden geven. En iedere keer als Astrid dan weer een nieuw boek had gelezen, wou ze weer wat veranderen aan de film.’

Wat was het moeilijkste moment tijdens de documentaire?

Astrid: ‘Het moeilijkste moment voor ons was het moment dat Sander Boom net te laat binnenkwam op Checkpoint 4. Vanuit de organisatie kreeg hij toestemming om door te lopen en welke relatie heb je dan met je onderwerp van de film: ga je als filmmaker iemand aanmoedigen om toch door te gaan, of ga je filmen hoe iemand uitvalt?’ 

Wat willen jullie met de documentaire bereiken?
Joost:
‘We hopen met de film mensen een inkijkje te geven in deze wereld en ze te laten zien dat ook jij meer kunt dan je denkt. Dat je op zoek gaat naar wat je leert over jezelf als je je grenzen opzoekt. En als je dan denkt “Daar zit echt een schroefje los aan die mensen, dat ga ik nooit doen,” dat je dan overweegt om te komen helpen als vrijwilliger en zo de deelnemers helpt hun doelen te verwezenlijken.’

Another one bites the dust (AOBTD)

Wat wordt het volgende filmproject?
Astrid: ‘Er komt geen tweede deel van deze film, want het verhaal van de Legends Slam is verteld. We hebben een aantal ideeën voor een vervolg, bijvoorbeeld een documentaire serie “Wie is Ultra” waarbij we in korte afleveringen iedere keer een andere sport belichten zoals wielrennen, mountainbiken, zwemmen of roeien. Dus ken je nog iemand die een coole endurance sport doet, breng ons in contact.’

Via de onderstaande link kunnen jullie de documentaire When heroes become legends bekijken.Categorieën:Events, Interviews, Trailrunning

Tags: , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: