Lentefit week 3 – Twenty four hours of happiness

Lachen is gezond, van zingen word je vrolijk en een goede vrijpartij kan hoofdpijn verminderen. Allemaal de voordelen van de gelukshormonen, die vrijkomen wanneer je sport, een goede conversatie hebt of wanneer je bijvoorbeeld een omhelzing krijgt van een goede vriend of vriendin.

Tijdens het sporten komen er allerlei chemische stofjes vrij, de gelukshormonen, die ook wel neurotransmitters worden genoemd. Endorfine, serotonine en dopamine bijvoorbeeld. Deze stoffen hebben allemaal een essentiële functie in je lichaam. Het resultaat is dat je ze je meestal een heel prettig gevoel geven. Niet zo raar dus, dat je dat gevoel mist, als je een tijd lang niks hebt gedaan.

Endorfine is de natuurlijke pijnstiller en veroorzaakt het bekende euforische gevoel dat duursporters vaak ervaren. Endorfine is ook het snelst werkende anti-stress hormoon. Binnen enkele ogenblikken kan je stressgevoel verdwijnen dankzij dit hormoon en omslaan in een positief en opgewekt gevoel.

Serotonine is belangrijk voor je gemoedstoestand en zelfvertrouwen. Het neutraliseert ook de cortisol in je lichaam, wat helpt om stress te voorkomen. Sport je regelmatig, dan slaat je lichaam meer serotonine op in de hersenen, wat er voor zorgt dat je ook na het sporten lekkerder in je vel zit.

Dopamine komt vrij als je iets doet wat je fijn vindt. Het verhoogt je aandacht, en geeft je een gevoel van welbehagen. Het hormoon speelt ook een belangrijke rol bij verslavingen. Het geeft een roker een prettig gevoel wanneer die een sigaret opsteekt. Maar het lichaam maakt ook dopamine aan als je bijvoorbeeld een berichtje of een like krijgt op Instagram of Facebook. Gelukkig is sporten, en bewegen in het algemeen, een gezonde manier om de aanmaak van dopamine te stimuleren.

De derde week van het Lentefit-programma van Sweat and be Fit staat dan ook geheel in het teken van het aanmaken van een flinke doses geluk. En wat het leukste is, is dat het helemaal niet uitmaakt welke sport of beweging je doet. Probeer hier juist de afwisseling in te vinden. Ook in de intensiteit van de beweging, een wandeling is net zo belangrijk als het uurtje intensief knallen in de sportschool.

Uitdaging 3

Beweeg 24 uur in één week

De uitdaging is deze week vooral een investering in jezelf. Geef jezelf 24 uur bewegen cadeau. In deze 1440 minuten zet je de eerste stappen naar jouw verslaving aan het gelukshormoon. Zoals altijd overdrijf niet, verdeel de uren over de week en over de dag. En luister goed naar jouw lichaam.Categorieën:lentefit, Sports

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: