Vogeltaarten

Momenteel ligt er een mooie witte deken over Nederland en daalt het kwik tot ver onder nul. Uniek voor Nederland, dus tijd om er van te genieten. Maar ook tijd om extra goed te zorgen voor degene die het nu extra moeilijk hebben. Dit is natuurlijk die oudere dame op de hoek, die niet meer naar buiten durft en toch boodschappen nodig heeft of de buurman die hulp nodig heeft met het starten van zijn auto. Ook onze gevleugelde vrienden in de tuin hebben het nu extra zwaar.

In mijn tuin zitten veel vogeltjes. Zo zie ik dagelijks pimpelmezen, roodborstjes, koolmeesjes, boomklevers, mussen, merels en zelf halsbandparkieten. Tijd om ze te helpen met wat extra eten tijdens deze koude periode.

In de plaatselijke supermarkt verkopen ze doorgaans alleen vetbollen en pinda’s in plastic netjes. Hartstikke handig, want zo kun je ze eenvoudig ophangen. Helaas is het geen duurzame manier van vogels voeren. Ook blijven kleine vogeltjes (zoals het pimpelmeesje) er met hun pootjes in vast hangen. Dit kan dodelijke gevolgen hebben. Sommige grotere vogels kunnen het netje zelfs opeten. Bovendien zijn deze (vaak) goedkope vetbollen regelmatig gemaakt van afvalproducten, zoals oud frietvet. Deze vetbollen bieden tuinvogels niet alleen nauwelijks energie, maar zijn vaak ook nog enorm schadelijk voor hun gezondheid door alle slechte stoffen die erin zitten.

Ook voedselresten zoals droog brood, kaasrandjes, stukjes worst of pindakaas (die je zelf op je brood smeert) zijn niet geschikt voor vogels. Deze producten bevatten veel te veel zout, kunstmatige kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Allemaal stoffen die voor mensen al ongezond zijn en voor vogels ronduit gevaarlijk. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven.

Een leuk alternatief is het maken van een gezonde vogeltaart van biologisch en niet bewerkte producten. Ik kwam het boekje Vogeltaarten van Greetje Fernim-Rispens tegen en besloot ook een vogeltaart te gaan maken. In eerste instantie was het bedoeld als activiteit met mijn dochter, maar code rood voor het wegverkeer deed mij besluiten om haar het weekend niet op te halen. Dus ging ik zelf aan de slag. In het boekje staan de meest fantastische gedecoreerde taarten. Hoe je deze kunt maken met prachtige toefjes (vet) staat duidelijk beschreven. Ik heb echter geen slagroomspuit, dus mijn taart ziet er wat minder mooi uit. Ik heb niet het idee dat de vogels daar problemen mee hebben.

Het boekje staat vol met tip om vogeltaarten te maken, maar je vindt er ook informatie over wat de verschillende vogels in de tuin eten. En hoe je een leuk kleurtje toe kan voegen aan de taart, zonder dat je kleurstoffen gebruikt die giftig zijn voor onze gevleugelde vrienden. Naast taarten staan er ook vogelgebakjes, -vlaaien en -cupcakes in.

De taart die ik maakte bestaat voor een groot gedeelte uit biologisch plantaardig vet en heel veel nootjes, zaden en pitten. Uiteraard zijn deze ook biologisch, ongebrand en zoutloos. Ik wil immers nog lang van de vogeltjes in de tuin kunnen genieten.

Wil je ook zo’n leuke vogeltaart dan kan ik het boekje Vogeltaarten zeker aanbevelen.Categorieën:Books

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: