100 dagen challenge

Tien dagen geleden ben ik begonnen met een 100 dagen challenge. Ik heb al ruim 2 maanden een pittige enkelblessure. Ik heb dan ook al ruim 2 maanden niet hardgelopen en de komende weken zit dit er ook nog niet in. Ik merk dat dit mijn gewicht niet ten goede komt. Bovendien is het sowieso tijd om echt grote stappen te zetten in het verlagen van mijn gewicht en mijn gezondheid een boost te geven. Een dieet is niet de manier om af te vallen en zal volgens mij alleen maar een jojo-effect tot gevolg hebben. Vandaar een zelf in elkaar gezette challenge van 100 dagen.

Eigenlijk is het gewoon 100 dagen zo gezond mogelijk eten. Waarbij ik enkele voedingsmiddelen niet wil eten of drinken. Dit betekent 100 dagen geen alcohol, 100 dagen geen vlees, vis of schaaldieren, 100 dagen geen gefrituurd eten en 100 dagen geen toegevoegde suikers.

Na veel lezen over voeding en gezondheid ben ik er wel van overtuigd dat veel vlees en suiker niet goed is voor je lichaam. Het is bekend dat je door het eten van geraffineerde suikers behoorlijke dips kunt krijgen in je bloedsuikerspiegel. Door de geraffineerde suikers te weren uit je voeding voorkom je dat deze schommelingen van je bloedsuikerspiegel zo heftig zijn. Omdat veel suikervrije producten vooral in de natuurvoedingswinkels of in een apart vak bij supermarkten te vinden zijn, ga je automatisch veel meer pure producten eten. Pure, natuurlijke producten zijn gezonder voor je omdat er geen of minder kunstmatige toevoegingen in deze producten zitten. Nog gezondere voeding dus, met als resultaat een nog gezonder lichaam!

Australische onderzoekers kwamen tot de conclusie dat vlees even dikmakend is als suiker. Maar dit is niet mijn overweging om geen vlees meer te eten. Wel is één van hoofdredenen dat inmiddels uit heel veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een vleesvrije leefstijl de mens goed doet, je langer gezond blijft en dat je minder vatbaar bent voor vele enge ziektes. Dus wat mij betreft past veel vlees niet bij een gezonde leefstijl.
Een andere reden is dat ik heel graag door de natuur ren en nu juist het milieu heel erg leidt onder onze vleesconsumptie.  Tropische bossen lijden onder de veehouderij: bossen (zoals in het Amazone gebied) worden gekapt om plaats te maken voor grazend vee en voor veevoerplantages. Maar ook in Nederland moet de natuur het veld ruimen voor de enorme veestapel. Zo mogen in heel Nederland ganzen gedood worden, omdat zij grazers zijn en dus concurrentie vormen voor de koe. Daarnaast is er voor het produceren van 1 kilo biefstuk wel 15.000 liter water nodig. Van het water dat nodig is voor de productie van 1 hamburger, kan je twee maanden douchen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het dierenleed in de vleesindustrie en de antibiotica en gifstoffen die je ongemerkt binnenkrijgt. Kortom: voor mij even geen vlees. En misschien na die 100 dagen heel af en toe.

En dan de alcohol en het gefrituurde eten. Honderd dagen geen alcohol zal geen probleem worden. Ik dronk sowieso al niet echt veel. Maar door geen alcohol te drinken zal mijn lichaam minder afvalstoffen moeten verwerken en heeft het meer ruimte om voedingsstoffen op te nemen die een positieve werking hebben op mijn lichaam, zoals vitaminen en mineralen. En in 100 dagen gezond leven past gefrituurd eten, chips, patat, snacks en dergelijke al helemaal niet.

In onze huidige snel-klaar-maatschappij is het wel even opletten in de winkel. Vooral suiker zit in heel veel producten. Omdat ik nu eerst wil weten wat er in het product zit, gaat het boodschappen doen nu iets langzamer 🙂 Maar de zoektocht naar gezonde alternatieven maakt het wel leuker. Nog 90 dagen te gaan. Waarbij mijn lichaam de eerste 10 dagen wel even moest wenen aan zoveel gezondheid 🙂Categorieën:100 dagen challenge, Food

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: